Međunarodni kongres i svečano obilježavanje 30 godina Hrvatskog ceha zaštitara

U organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara - strukovne zaštitarske komore, danas 28. travnja 2022. godine, u hotelu The Westin Zagreb započeo je Međunarodni kongres i svečano obilježavanje „30 godina privatne zaštite i sigurnosti - 30 godina ceha zaštitara“

Foto: MUP

U ime ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damira Truta, sudionicima se uvodno obratio koordinator za poslove civilne zaštite Neven Karas te uputio čestitke povodom 30. godišnjice rada Hrvatskog ceha zaštitara, a prije svega za posvećen i ustrajan rad na području dosadašnjeg promicanja, razvoja i unaprjeđenja privatne zaštite, kao i za brojne provedene aktivnosti usmjerene na vrednovanje zaštitarske struke.

Kazao je kako već duže vrijeme privatna zaštita u svijetu i u Republici Hrvatskoj pripada krugu djelatnosti iz sigurnosnog sektora čije područje rada s primarno uslužne prelazi u dominantno zaštitnu ulogu.
Radi takve, puno važnije i odgovornije uloge, ona se mora permanentno osuvremenjivati i pratiti najnovije tehnološke i organizacijske metodologije primjene zaštite u čemu je Hrvatski ceh zaštitara pokazao veliki doprinos i zalaganje, pri čemu je oko sebe okupljao i dalje okuplja sve relevantne stručne partnere koji mu u tome mogu pomoći, rekao je Karas.

Dosadašnju suradnju Ministarstva unutarnjih poslova s Hrvatskim cehom zaštitara ocijenio je kao uspješnu jer je vođena zajedničkim ciljevima, a to su veća sigurnost građana i njihove imovine te pozicioniranja struke na mjesto u društvu koja joj po važnosti pripada.
Uspješna suradnja s cehom zaštitara očekuje se i u budućnosti, pri čemu će MUP pružati svu potrebnu potporu i nastojati biti predvodnik pozitivnih promjena koje će u konačnici osuvremeniti zaštitarsku struku, zaključio je Karas i zaželio uspješno obavljanje svih budućih zadaća.

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice postojanja, dodijeljena su priznanja te je predstavljena monografija Hrvatskog ceha zaštitara za koju je predgovor napisao i ravnatelj dr.sc. Damir Trut, u kojem je naglasio ulogu Hrvatskog ceha zaštitara kao strukovnog lidera u Republici Hrvatskoj koji je upravo svojim dosadašnjim aktivnostima uvelike pridonio razvoju privatne zaštite i stvaranju percepcije o navedenoj struci kao djelatnosti od značaja za opću sigurnost u društvu.
 
Tijekom dana, načelnik Sektora za inspekcijske poslove Nikola Turkalj sudjelovat će na dvije panel rasprave „Privatna zaštita – 30 godina partner za sigurnost“ i „Tehnička zaštita – jučer, danas, sutra“ posvećeni tjelesnoj i tehničkoj zaštiti.
 
Hrvatski ceh zaštitara je udruga zaštitarskih tvrtki i pojedinaca kojima je zaštita primarna djelatnost i područje interesa. Ceh promiče, zastupa, usklađuje i štiti zajedničke interese svojih članica pred državnim i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.

Stranica