Ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike NJ.E. Luigi Di Maio posjetio Petrinju

U okviru posjeta talijanskog izaslanstva Petrinji održan sastanak predstavnika civilne zaštite 

Foto: MUP
 
Izaslanstvo Talijanske Republike je na početku svojeg boravka u Hrvatskoj posjetilo kontejnersko naselje u Mošćenici, gdje se nalaze stambeni kontejneri iz donacije koju je u okviru bilateralne suradnje Talijanska Republika dopremila Hrvatskoj za područje Siska i Petrinje. Prilikom obilaska naselja ministar Di Maio je simbolično predao ključeve stambene jedinice obitelji kojoj je dodijeljen jedan od doniranih kontejnera. Projekt kontejnerskog naselja u Mošćenici i stambene mobilne jedinice koje su pristigle u sklopu donacije iz Italije i koje su postavljene tijekom travnja omogućit će stanovnicima sa šireg područja Petrinje boravak u neposrednoj blizini svojih domova i obiteljskih obrta, odnosno poljoprivrednih gospodarstava oštećenih u nedavnom razornom potresu.
 
Izaslanstva su bila u obilasku i kratkom posjetu operativnom centru Stožera civilne zaštite za obnovu potresom pogođenih područja, nakon čega je u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji održan radni sastanak ministra Luigi Di Maia s ministrom vanjskih i europskih poslova RH Gordanom Grlićem Radmanom.
 
Posjet talijanskog izaslanstva Petrinji ujedno je bio i prigoda za sastanak predstavnika civilne zaštite. Delegaciju civilne zaštite Talijanske Republike predvodio je Mauro Dolce, znanstveni savjetnik glavnog direktora civilne zaštite, dok su u hrvatskom izaslanstvu uz pomoćnika ministra Damira Truta, koji je predvodio našu delegaciju, bili Marijana Klanac, koordinatorica za aktivnosti civilne zaštite, Damir Pilčik, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb i Sandra Zovko, samostalna nadzornica za međunarodnu suradnju.
 
Pomoćnik ministra Damir Trut zahvalio je talijanskim kolegama na svoj pruženoj pomoći i pristiglim donacijama nakon potresa u Zagrebu i Sisačko - moslavačkoj županiji. Na sastanku je istaknuta dobra suradnja talijanske i hrvatske civilne zaštite, koja se očituje u prvom redu kroz dosadašnju višegodišnju suradnju u projektima (terenske vježbe EU TEREX i TWIST, IPA Floods, MATILDA protupotresno graditeljstvo i procjena šteta). Također je dan kratki prikaz planova za daljnju suradnju, koji uključuju zajedničku prijavu na projektni natječaj u okviru Mehanizma unije za civilnu zaštitu (razvoj centara izvrsnosti u području civilne zaštite i vatrogastva) u konzorciju predvođenom Francuskom. Također je u planu i pokretanje razgovora vezanih za reviziju postojećeg Memoranduma o suglasnosti i početak pregovora o sklapanju bilateralnog sporazuma o suradnji u području civilne zaštite.
 
Talijanska Republika je još ranije, odmah nakon potresa koji su pogodili Zagreb i Sisačko - moslavačku županiju, uputila Hrvatskoj pomoć u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. U Zagreb je 23. ožujka 2020. dopremljeno 26 zimskih šatora na napuhavanje, a 30. prosinca 2020. za ugroženo stanovništvo Sisačko - moslavačke županije 96 zimskih šatora za smještaj 6-8 osoba.
 

Stranica