Međunarodna pomoć Češkoj u uklanjanju posljedica poplava

U koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite uputit će se žurna pomoć u vidu 110 odvlaživača zraka za pogođena područja u Republici Češkoj

Foto: MUP

Republika Češka pomoć je zatražila 17. rujna putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC), u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Kao izraz solidarnosti, Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici donijela Odluku o pružanju žurne pomoći Republici Češkoj iz raspoloživih zaliha Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva gospodarstva - Ravnateljstva za robne zalihe te Hrvatskog Crvenog križ.

Ova humanitarna inicijativa predstavlja primjer solidarnosti i važnosti međunarodne suradnje u ovakvim izazovnim situacijama, a Hrvatska je još jednom pokazala kako je uvijek spremna pružiti pomoć i podršku susjednim zemljama u teškim trenucima.

Tim povodom, danas je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut održao sastanak s izvanrednim  veleposlanikom Češke Republike u Republici Hrvatskoj Milanom Hovorkom.
Obje strane su istaknule važnost ovakve međunarodne suradnje i potpore nakon prirodnih i drugih katastrofa te kako je ona ključna za brži oporavak pogođenih područja. Tome uvelike pridonosi i sustav Mehanizma unije za civilnu zaštitu koji olakšava međusobnu koordinaciju te slanje i primanje pomoći pogođenim zemljama.

Na sastanku se veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj zahvalio svim kolegama iz sustava civilne zaštite na iznimno dobroj i profesionalnoj suradnji tijekom ove turističke sezone. Posebno je upućena i zahvala Županijskim centrima 112 koji prvi pružaju prijeko potrebnu pomoć u hitnim situacijama te pod velikim opterećenjem posla koji obavljaju ostaju neprestano dostupni svima u potrebi.

Nakon sastanka su veleposlanik Milan Hovorka i ravnatelj dr.sc. Damir Trut posjetili Logistički centar Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom, gdje je u tijeku organizacija transporta žurne pomoći za Češku.

Stranica