Koordinirana suradnja Ravnateljstva civilne zaštite s građanskom inicijativom SOS Ukrajina

U Ravnateljstvu civilne zaštite 16. ožujka, održan je redoviti sastanak s građanskom inicijativom SOS Ukrajina vezano za pomoć i prihvat raseljenih osoba iz Ukrajine

Foto: MUP

Tom prilikom je istaknuto kvalitetno upravljanje informacijama i koordinirano djelovanje te naglašena izvrsna suradnja Operativne skupine MUP-a koja je potpora Međuresornoj radnoj skupini s građanskom inicijativom SOS Ukrajina s kojom se koordinira prihvat i zbrinjavanje raseljenog stanovništva iz Ukrajine.

„Jako dobru suradnju imamo s nevladinim organizacijama, konkretno i s građanskom inicijativom SOS Ukrajina, gdje je zapravo jako važno raditi koordinirano“, kazao je načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju Tomislav Marević.
 
Inicijatorica građanske inicijative SOS Ukrajina Nina Mia Čikeš, zahvalila se svima koji su do sada pomogli na bilo koji način, a naglasila je kako su oni kao inicijativa u redovitom kontaktu s Ravnateljstvom civilne zaštite i svim nadležnim institucijama, kako bi što bolje pomogli i prihvatili osobe koje dolaze iz Ukrajine.
 
Republika Hrvatska je od početka uspostavila i pripremila učinkovit sustav zbrinjavanja za raseljene osobe iz Ukrajine koje dolaze u Hrvatsku. Ako raseljene osobe koje dolaze iz Ukrajine nemaju organiziran vlastiti smještaj, po dolasku na granični prijelaz dobit će informacije o smještaju u najbližem prihvatnom smještaju. Boravak u prihvatnim smještajima je kratkotrajan i ograničen, u pravilu na 48 h. Nakon proteka tog roka, bit će upućeni u kolektivni smještaj. Trenutno su u Republici Hrvatskoj otvorena tri prihvatna smještaja, u Varaždinu, Osijeku i Gospiću koji služe za registraciju, odmor, pružanje osnovnih informacija i pružanje psihosocijalne i zdravstvene podrške. Ako imaju organizirani vlastiti smještaj, nakon što se smjeste trebaju se obratiti najbližem uredu Crvenog križa gdje će dobiti sve potrebne informacije, a svoj boravak moraju prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili postaji.

Republika Hrvatska je svakako spremna za prihvat svih raseljenih osoba koje svoje utočište odluče pronaći u našoj zemlji te je s tim ciljem osnovana operativna skupina kao potpora Međuresornoj radnoj skupini, dodaje Marević.
 
Hrvatska je pokazala svoju veliku solidarnost, velik broj građana je aktivan i uključio se. Intenzivno se radi na kvalitetnom i sigurnom smještaju koji je potreban svim raseljenim osobama koje dolaze u Hrvatsku, a kako bi imale sve ono što je potrebno za normalan život.



Stranica