Kišne oborine i jak vjetar

Slika /slike/CIVILNA ZAŠTITA/orahovicaNevrijeme-24.jpg

Izrazito nepovoljne vremenske prilike zahvatile su u nedjelju i ponedjeljak veći dio Hrvatske. Obilna kiša te jak i olujan sjeverni vjetar, bura i jugo najjače su pogodili sjeverni Jadran te gorsku i središnju Hrvatsku

Jak i olujan vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao štete na objektima. Ponegdje je bilo prekida u prometu te prekida opskrbe električnom energijom, a prilično jako pogođen je i glavni grad. Obilna kiša mjestimice je uzrokovala bujične poplave u Istri, a naglo su počeli rasti vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une.

Grad Zagreb, Zagrebačka županija
 
Tijekom jutra 14. svibnja (5:00 -6:30) ŽC 112 Zagreb zaprimio je  6 poziva za otklanjanje srušenih stabala: Bukovec Zelinski, Križevčec Zelinski. Ivanić-Grad, Moravče te u Zagrebu Tuškanac i Remetski Kamenjak. U vremenu od 13. svibnja od 19:00 do 14. svibnja u 05:00 sati zaprimio je 47 poziva o padu stabala, 14 o kvarovima na postrojenjima električne energije, 22 tehničke intervencije vatrogasaca te jedan poziv o oštećenju krova nenaseljene kuće u izgradnji (Zagreb, Prekrižje), jedan poziv o oštećenju vozila te dva poziva o nagnutim antenama i stupovima distribucije električne energije.
 
Područja pogođena nevremenom su Grad Zagreb, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Sveta Nedelja, Samobor. Većinom se radi o rušenju stabala na prometnice, automobile, pucanje mrežne infrastrukture (telefon, struja), zbog čega jer došlo do poremećaja u opskrbi električnom energijom. Na terenu su sve službe. Štetu je u ovom trenutku nemoguće procijeniti. U 8:21 sati zaprimljena je informacija od OKC PUZ-a da je Sljemenska cesta zatvorena za promet zbog porušenih stabala. Jučer u 13:12 sati od OKC PUZ-a je zaprimljena informaciju da je promet ŽC 3102 između Drage Svetojanske i Hrastja Plešivičkog u prekidu zbog nagnutih telefonskih stupova. Također su diljem Grada Zagreba i Zagrebačke županije poteškoće u opskrbi električnom energijom zbog pada stabala na električne vodove.

Zagrebačka županija (ŽVOC VZZZ 13. svibnja u 17:30 sati) – tijekom noći 12./13. svibnja i 13. svibnja vatrogasci s područja Zagrebačke županije odradili su 50-ak tehničkih intervencija vezano uz nevrijeme, većinom na području Jastrebarskog. U 13:10 sati zbog izlijevanja potoka Gradna u Rudama (Samobor) Hrvatske vode na teren su dostavile 2 pumpe za ispumpavanje vode, promet je na tom dijelu ceste u prekidu. Na području Samobora više je tehničkih intervencija vatrogasaca zbog ispumpavanja podrumskih prostorija.

Grad Zagreb (VOS HVZ 13. svibnja u 17:30 sati) - tijekom noći 12./13. svibnja i  dana 13. svibnja JVP ZG i DVD-a sa područja Grada odradili su 277 tehničkih intervencija vezano uz nevrijeme (većinom pad stabala na kolnik).
 

13. svibnja 2019.

Tijekom noći 12./13. svibnja nevrijeme s jakim vjetrom zahvatilo je veći dio Republike Hrvatske i uzrokovalo rušenje stabala i drugih prepreka na prometnice, oštećenja objekata i osobnih vozila. Uslijed obilnih kišnih oborina došlo je do naglog porasta razine vodostaja rijeka i potoka.

Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučujemo građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučamo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje.

Svi policijski službenici kao i djelatnici civilne zaštite, vatrogasne snage i sve ostale nadležne službe nalaze se na terenu i u stanju pripravnosti kako bi pravovremeno reagirale na sve dojavljene i uočene događaje i time osigurali povoljno stanje sigurnosti.

Tijekom noći 12./13. svibnja i jutarnjih sati 13. svibnja zaprimljene su dojave na području županija:

Grad Zagreb, Zagrebačka županija
ŽC 112 Zagreb zaprimio je u vremenskom periodu od 17:00 sati 12. svibnja 2019 do 11:00 sati 13. svibnja  266 poziva građana u kojima prijavljuju pad stabla na kolnik ili drugu javnu površinu, 87 poziva građana u kojima traže pomoć jer im je vjetar otrgnuo dio krovišta sa stambenog objekta te 41 poziv u kojima je prijavljen pad stabla na automobil.

Koprivničko-križevačka županija
ŽC 112 Koprivnica zaprimio je 10-ak dojava vezano na otežano odvijanje cestovnog prometa uslijed stabala i prometnih znakova na cesti te oštećenja krovišta.

Bjelovarsko-bilogorska županija 
ŽC 112 Bjelovar zaprimio je 10-ak dojava vezano na otežano odvijanje cestovnog prometa uslijed stabala i prometnih znakova na cesti te ispumpavanja podrumskih prostorija.

Međimurska županija
ŽC 112 Čakovec zaprimio je 6 dojava vezano na otežano odvijanje cestovnog prometa uslijed stabala na cesti.

Primorsko-goranska županija
ŽC 112 Rijeka zaprimio je 24 dojave vezano na otežano odvijanje cestovnog prometa uslijed stabala na cesti, oštećenja pročelja objekata i vozila.

Varaždinska županija
ŽC 112 Varaždin zaprimio nekoliko dojava vezano na oštećenja krovišta i probleme u opskrbi električnom energijom te otežano odvijanje cestovnog prometa uslijed stabala na cesti.

Ličko-senjska županija
ŽC 112 Gospić zaprimio je nekoliko dojava vezano na izlijevanje rijeke Korane na cestu u mjestu Korana (Plitvička jezera), plavljenje nekoliko kuća te otežano odvijanje cestovnog prometa uslijed stabla na cesti.

Krapinsko-zagorska županija
ŽC 112 Krapina zaprimio je 24 dojave vezano na otežano odvijanje cestovnog prometa uslijed stabala i prometnih znakova na cesti, probleme u opskrbi električnom energijom, dizanja razine vodotoka u potocima, ispumpavanja podrumskih prostorija te oštećenja krovišta.

Sisačko-moslavačka županija
ŽC 112 Sisak zaprimio je 20-ak dojava vezano na otežano odvijanje cestovnog prometa uslijed stabala na cesti, ispumpavanja podrumskih prostorija i probleme u opskrbi električnom energijom. Hrvatske vode su izdale obavijest - upozorenje da se povuče stoka iz Lonjskog i Odranskog polja. U 11:00 sati uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava za rijeku Sunju.

Pregled stanja po županijama i angažirane operativne snage (prema Izvješću Vatrogasnog operativnog središta HVZ-a):

Grad Zagreb, Zagrebačka županija 
Grad Zagreb – tijekom noći i jutra JVP ZG i DVD-a s područja Grada odradili su 136 tehničkih intervencija vezano uz nevrijeme (sudjelovalo 473 vatrogasaca sa 144 vozila). Tijekom jutra zaprimljeno je još 67 dojava – intervencije u tijeku.
Zagrebačka županija – tijekom noći i jutra vatrogasci sa područja županije odradili su 14 tehničkih intervencija vezano uz nevrijeme (sudjelovalo 65 vatrogasaca sa 14 vozila).

Karlovačka županija
Prema prognozama i predviđanju porasta vodostaja, jutros u 8:00 sati je održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Ogulina, a čelnici općine Josipdol obišli su kritične točke. Sjednica Stožera civilne zaštite Grada Duga Resa održana je u 9:00 i dogovorene su aktivnosti vezane za obranu od poplave. Radi praćenja stanja za 11.00 sati sazvana je i zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije i Grada Karlovca.

Požeško-slavonska županija
Vezano za vremenske neprilike u 8:00 sati kod župana Požeško - slavonske županije održana je koordinacija sa žurnim službama uključujući i predstavnika Ravnateljstva civilne zaštite - Službe civilne zaštite Požega.

Brodsko-posavska županija
Nakon obavljenih kontakata s Hrvatskim vodama, jutros je održan sastanak s načelnikom Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije i županijskim vatrogasnim zapovjednikom na temu obrane od poplava. Budući da se očekuje porast vodostaja laterarnih kanala u 5 općina i gradu Slavonskom Brodu, poslano je upozorenje s preporukom da se u pripravnost stave Stožeri civilne zaštite, postrojbe civilne zaštite, vatrogasne postrojbe i druge službe. Za sutra u 11.00 sati još prije je zakazana sjednica Stožera civilne zaštite Brodsko -posavske županije na koju su pozvani gradonačelnici i svi načelnici općina na temu TURS-a i protupožarne sezone. Prva točka dnevnog reda, obzirom na novonastalu situaciju, bit će izvješće Hrvatskih voda o stanju obrane od poplava.

Stranica