Javni poziv osnovnim školama na administrativnom području Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita za sudjelovanje u projektu „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/slika_natječaj.jpg

Cilj projekta je doprinijeti podizanju sveukupne sposobnosti reakcije u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj i povećanju kapaciteta nacionalnog sustava upravljanja kriznim situacijama

FOTO: Ilustracija

Vrlo niska svijest o važnosti smanjenja rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj predstavlja veliki problem u svakodnevnom funkcioniranju sustava upravljanja rizicima, kao i društva općenito. Trenutno u Republici Hrvatskoj ne postoji integrirani sustav i plan edukacije djece te podizanja svijesti javnosti na temu smanjenja rizika od katastrofa.
 
Stoga Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje provodi projekt „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ (projekt SROK) koji se sufinancira iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
 
Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 14.506.976,36 kuna, a iz Kohezijskog fonda se osigurava 12.330.929,91 kuna.
 
Uzimajući u obzir opseg i predviđeni način provođenja projektnih aktivnosti u okviru projekta, Ravnateljstvo civilne zaštite planiralo je sudjelovanje osam osnovnih škola s administrativnog područja Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita.
 
Osnovni cilj projekta je doprinijeti podizanju sveukupne sposobnosti reakcije u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj i povećanju kapaciteta nacionalnog sustava upravljanja kriznim situacijama podizanjem svijesti šire zajednice o rizicima od katastrofa s ciljem stvaranja zajednica koje su otporne na rizike od katastrofa povezane s klimatskim promjenama, tehnološkim nesrećama te prirodnim nepogodama.
 
Specifični cilj projekta je jačanje svijesti ciljnih skupina projekta (učitelja predmetne nastave osnovnih škola, učenika osnovnih škola, građana/javnosti) o važnosti smanjenja rizika od katastrofa.
 
Uključivanjem učenika, odnosno odgojno-obrazovnih i znanstvenih institucija u aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa stvaraju se temelji za daljnji razvoj i integraciju smanjenja rizika od katastrofa u sve dijelove društva.
 
Projekt je inicijativa kojom se želi uvrstiti teme smanjenja rizika od katastrofa u program osnovnoškolskog obrazovanja.

Više detalja možete pronaći na Javnom pozivu za sudjelovanje u projektu i prilozima.

Stranica