Izdano crveno upozorenje za Istru, Kvarner i Dalmaciju

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/METEOALARM_0502.jpg

Za danas izdano crveno upozorenje za područje Istarske, Primorsko - goranske i Splitsko - dalmatinske županije gdje se očekuje vrlo jaka, mjestimice i olujna bura

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas (5. veljače) u sklopu Meteoalarma crveno upozorenje za područje Istarske, Primorsko - goranske, Splitsko - dalmatinske i Dubrovačko - neretvanske županije. U Istri i Primorju očekuju se olujni, podno Velebita i orkanski udari sjevernog vjetra i bure s najjačim udarima vjetra do 165 km/h, dok se na području Splitsko - dalmatinske županije očekuju olujni, podno Dinare i orkanski udari sjevernog vjetra s udarima do 145 km/h. Poduzmite mjere za samozaštitu, postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.

Područje Kvarnera očekuje jaka do olujna, navečer mjestimice i orkanska bura i tramontana, s udarima vjetra do 185 km/h, dok će područje sjeverne, srednje i južne Dalmacije također zahvatiti jaka do olujna, mjestimice i orkanska bura i tramontana, s udarima vjetra do 185 km/h.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za ostatak Hrvatske izdano je narančasto upozorenje zbog mogućeg olujnog sjevernog i sjeverozapadnog vjetra s udarima do 105 km/h. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.
 
 

Stranica