Izaslanstvo Ravnateljstva civilne zaštite na 21. sastanku država članica Ottawske konvencije

U Ženevi je od 20. do 24. studenoga 2023. održan 21. sastanak država članica Konvencije o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovom uništenju (Ottawska konvencija), kojim je predsjedavao Nj.E. Thomas Göbel, veleposlanik Republike Njemačke

Foto: MUP

Na sastanku su sudjelovali predstavnici 164 države koje su ratificirale Konvenciju, među kojima je bila i delegacija Ravnateljstva civilne zaštite koju je predvodio koordinator za poslove civilne zaštite Neven Karas.

Hrvatska delegacija je izvijestila o napretku i specifičnim recentnim aktivnostima hrvatskog protuminskog sustava vezano za isključenje iz minski sumnjivog područja (MSP-a), provedbi programa edukacije o minskoj opasnosti, aktivnostima na polju pomoći minskim žrtvama te o održanoj Međunarodnoj donatorskoj konferenciji o humanitarnom razminiranju Ukrajine.

Istaknuto je kako važna postignuća i pozitivni trendovi u protuminskom djelovanju potvrđuju hrvatsku predanost ispunjavanju obveza i ciljeva Konvencije, kako na području razminiranja, tako i na području edukacije javnosti o minskoj opasnosti te društveno - socijalne integracije minskih žrtava i članova njihovih obitelji.

Hrvatska delegacija ujedno je izvijestila o organizaciji Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini, održanoj 11. i 12. listopada 2023. u Zagrebu, koja je okupila ministre i dužnosnike nadležne za humanitarno razminiranje iz 34 zemlje, kao i predstavnike Europske komisije, Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno razminiranje, UNDP-a, UNOPS-a i Svjetskog programa za hranu. Konferencija je bila još jedan vid potpore Vlade RH naporima Ukrajine za humanitarno protuminsko djelovanje.

Republika Hrvatska je na kraju svog izlaganja još jednom izrazila spremnost i ustrajnost djelovati u skladu s odredbama Ottawske konvencije na svim poljima te smjernicama Akcijskog plana iz Osla.
 
 

Stranica