Hrvatski tim na terenskoj vježbi civilne zaštite "New Wave 2023" u Poljskoj

Hrvatski modul za traganje i spašavanje iz poplava, sastavljen od 38 pripadnika HGSS-a te časnika za vezu iz Ravnateljstva civilne zaštite sudjeluje u Poljsku u terenskoj vježbi civilne zaštite "New Wave 2023"

Foto: MUP

Ova vježba, koja se održava od 5. do 8. rujna 2023., dio je Mehanizma Unije za civilnu zaštitu i ima za cilj uvježbavanje koordiniranog djelovanja nacionalnih i međunarodnih operativnih snaga te promociju najboljih praksi u složenom scenariju velikih poplava. U modulu su 2 potražna psa, ronioci, spašavatelji za spašavanje s voda i poplava, medicinari i vodstvo modula.
 
Odmah po dolasku, hrvatski tim postao je operativan na dvjema lokacijama gdje aktivno surađuje s lokalnim i međunarodnim timovima, među kojima su timovi iz Češke, Ukrajine, Austrije, Finske i Belgije. Osim timova za spašavanje na vodi bili su angažirani i potražni K9 timovi sa psima. Tijekom cijele vježbe, hrvatski tim mora biti samodostatan te u potpunosti ovisi o svojim resursima, od prehrane do prostora za spavanje.
 
"Ova vježba pruža iznimnu priliku za hrvatski tim. Ne samo da možemo demonstrirati našu stručnost i profesionalnost, već imamo priliku učiti i razmjenjivati iskustva s međunarodnim kolegama u realnim i izazovnim uvjetima," izjavio je Marijo Begić, voditelj hrvatskog tima.
 
Terenska vježba "New Wave 2023" bitna je za sve timove jer će poboljšati svoje sposobnosti reagiranja u izvanrednim situacijama, posebno kada su u pitanju poplave. Očekuje se da će rezultati ove vježbe biti referentna točka za buduće intervencije i koordinirane napore u spašavanju i pomoći.
 

Stranica