Delegacija Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH odala počast žrtvi Vukovara

Delegacija Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH je 17. studenog odala počast žrtvi Vukovara, vukovarskim braniteljima, pripadnicima sustava civilne zaštite i civilima stradalima u Gradu heroju 1991. godine

Foto: MUP

Odavanje počasti žrtvi Vukovara započelo je na Memorijalnom groblju gdje je delegacija Ravnateljstva civilne zaštite kod centralnog križa položila vijenac, zapalila svijeće i uz molitvu se prisjetila svih poginulih i stradalih u Vukovaru 1991. godine.
Program je nastavljen polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod zavjetne kapelice „Put spasa“, koja stoji na mjestu odakle je kretao posljednji preostali put za izvlačenje civila i hrvatskih branitelja iz opkoljenog Vukovara.

U Hrvatskom domu Vukovar delegacija je prisustvovala ,,Večeri pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara“, gdje su izvedene domoljubne pjesme kao i scenski nastup glumaca HNK Osijek uz prikaz stradavanja malodobne curice Martine Štefančić i njene obitelji.
Odavanje počasti žrtvi Vukovara nastavljeno je u Općoj županjskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana uz paljenje svijeća, a mladi Vukovarci predvodili su molitvu za žrtvu hrvatskih branitelja i civila u obrani Vukovara 1991. godine.

Civilna zaštita na području nekadašnje općine Vukovar bila je ustrojena na razini grada. U samim počecima morala se je reorganizirati i popuniti novim ljudima, a jedna od prvih zadaća je bila uređivanje javnih skloništa s ciljem da se ista mogu koristiti za osnovnu namjenu. U vrlo kratkom razdoblju je očišćeno, uređeno i pripremljeno četrnaest javnih skloništa na području Grada Vukovara (struja, voda, uređaji za pročišćavanje zraka, sanitarni uređaji i drugo). Obzirom da je kapacitet bio nedovoljan, korišteni su i kvalitetni podrumi u obiteljskim i stambenim zgradama. Pripadnici civilne zaštite izgradili su i priručne zaklone a u samim počecima agresije nadzirali su (uz pomoć policije) provedbu mjera zamračenja. Pripadnici civilne zaštite popisali su i sve raspoložive bunare s pitkom vodom te su u najtežim uvjetima opsade grada osiguravali istu za civile i branitelje grada. U prvom dijelu agresije radili su na raščišćavanju ruševina i sanaciji terena, no ubrzo se od ovog odustalo radi sustavnog razaranja grada od strane agresora. Pomagali su u evakuiranju i prihvatu ranjenih i protjeranih, kako iz pojedinih dijelova gradskih četvrti, tako i okolnih naselja. Pružali su pomoć djelatnicima Vukovarske bolnice u zbrinjavanju ranjenih i poginulih. Prikupljali su, pripremali i distribuirali hranu, pitku vodu, sredstva za osobnu higijenu za branitelje, medicinsko osoblje te sklonjeno civilno stanovništvo. Izrađivali su nosila, zaklone, punili vreće s pijeskom te pomagali komunalnim i ostalim tvrtkama u  osiguranju minimalne komunalne infrastrukture (struja, voda i pekara). Ove navedene zadaće pripadnici civilne zaštite Općine Vukovar izvršavali su u vrlo teškim i zahtjevnim uvjetima sve do zadnjeg dana pružanja otpora agresoru, odnosno do 18. studenoga 1991. godine. Nakon sloma obrane grada zarobljeni pripadnici civilne zaštite prošli su zlostavljanje (neki su i ubijeni) te logore, kako u samom gradu, tako i u Srbiji.

U civilnu zaštitu Općine Vukovar tijekom obrane grada i okolnih naselja bilo je uključeno 2459 osoba svih dobnih skupina. O težini i iznimno pogibeljnim uvjetima u kojima su pripadnici civilne zaštite savjesno i požrtvovno  izvršavali svoje zadaće govori i podatak o 191 poginulom te 76 nestalih pripadnika civilne zaštite Općine Vukovar za vrijeme obrane i nakon pada Vukovara.

 

Stranica