Delegacija Agencije za upravljanje izvanrednim situacijama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Kosovo u dvodnevnom posjetu Ravnateljstvu civilne zaštite

Ravnatelj dr.sc. Damir Trut sa suradnicima je danas, 9. rujna 2024., u prostorima Ravnateljstva civilne zaštite održao sastanak s predstavnicima Agencije za upravljanje izvanrednim situacijama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Kosovo

Foto: MUP

U uvodnom obraćanju ravnatelj Trut zaželio je dobrodošlicu delegaciji Kosova koju je predvodio Alush Beqiri te zahvalio na interesu za posjet Ravnateljstvu civilne zaštite s ciljem upoznavanja mjesta i uloge Ravnateljstva u sustavu civilne zaštite, funkcionalnim područjima i nadležnostima.

Ravnatelj je dao kraći osvrt na prethodno razdoblje u kontekstu izazova s kojima se Ravnateljstvo, ali i cijeli sustav civilne zaštite susretao za vrijeme borbe protiv širenja koronavirusa, nakon dva potresa te ostalim izvanrednim događajima, kao što su požari otvorenog tipa, poplave, ptičja gripa, svinjska kuga.

Delegaciji Kosova je ujedno prezentirana procedura i metodologija donošenja Procjene rizika od katastrofa i Državnog plana djelovanja civilne zaštite, s ciljem poboljšanja izrade strateških i planskih dokumenata te planiranja kapaciteta Kosova i povećanja pripravnosti i odgovora na izvanredne situacije.

U sklopu posjete, delegacija Kosova obići će i Operativni centar civilne zaštite te Nastavno nacionalno središte u Jastrebarskom, gdje će im biti prezentirani svi obučni programi koji se provode za sudionike i operativne snage civilne zaštite.

Delegacija će ujedno posjetiti poglavarstvo Grada Velika Gorica s ciljem upoznavanja s funkcioniranjem sustava civilne zaštite i na lokalnoj razini, kao i Veleučilište Velika Gorica, gdje će im biti prezentirani studijski programi, između ostalog Upravljanje u kriznim uvjetima.

Kosovska strana zahvalila je na prijenosu i razmjeni iskustava, koja će im biti od velike pomoći u procesu pristupanja Mehanizmu unije za civilnu zaštitu, a obje strane iskazale su spremnost za nastavak suradnje temeljene na potpisanom Memoranduma o suglasnosti o suradnji iz 2013.

Predstavnici Republike Kosovo će boraviti u Zagrebu od 9. do 10. rujna 2024. godine u okviru projekta USAID Kosovo Adapt Activity.



Stranica