Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, izaslanstvo Ravnateljstva civilne zaštite, djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Osijek i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek, položili su danas, 17. studenoga 2022. vijenac i zapalili svijeće kod središnjeg spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, za sve poginule i nestale branitelje, pripadnike civilne zaštite te civile

Foto: MUP

U obrani Vukovara sudjelovalo je oko 1800 branitelja, poginule su 1624, a ranjeno je više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila. Također, u obrani Vukovara i okolnih naselja sudjelovalo je 2459 pripadnika civilne zaštite, od kojih je smrtno stradao 191 pripadnik, a njih 76 se i dalje vode kao nestali. Nakon sloma obrane grada, pripadnici civilne zaštite prošli su zarobljavanje te logore u samom gradu i u Srbiji.

Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja hrvatskih civila u Škabrnji, uglavnom starije životne dobi, u njihovim domovima i dvorištima, koji je počinjen istoga dana, 18. studenoga 1991. godine. U Domovinskom ratu ubijeno je 86 škabrnjskih branitelja i civila, a šestero ih je poslije rata poginulo od mina.

Djelatnici Službe civilne zaštite Zadar odali su počast i poštovanje škabrnjskim žrtvama paljenjem svijeće na spomen obilježju masovne grobnice u Škabrnji.

Stranica