Dan Europe

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/EU-zastava.jpg

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja. Ovaj dan je prilika za približavanje institucija Europske unije građanima Europe, što je popraćeno raznim prigodnim aktivnostima.

Na taj je dan 1950. godine Robert Schumann, ministar vanjskih poslova Francuske Republike, predstavio prijedlog osnivanja Europske zajednice za ugljen i čelik na kojem se temelji današnja Europska unija. Vijeće Europske unije donijelo je 1985. godine odluku kojom se 9. svibnja obilježava kao „Dan Europe“. Ovaj dan je prilika za približavanje institucija Europske unije građanima Europe što je popraćeno raznim prigodnim aktivnostima. Dan Europe obilježava se i u Hrvatskoj, a imajući u vidu skoro predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. želimo skrenuti pozornost na činjenicu da djelujući u duhu europske civilne zaštite želimo osigurati sigurno okružje građanima Republike Hrvatske. 

Civilna zaštita u kontekstu Europske unije potiče suradnju među državama članicama kako bi poboljšala učinkovitost sustavâ za sprječavanje prirodnih nepogoda i nesreća izazvanih ljudskim djelovanjem i zaštitu od njih. Najvažniji način suradnje na području civilne zaštite u Europskoj uniji je Mehanizam Unije za civilnu zaštitu. Cilj ovog programa Unije, u kojem hrvatska civilna zaštita aktivno sudjeluje posljednjih 10 godina kroz projekte, tečajeve i vježbe,  je jačanje suradnje između Unije i država članica te olakšanje koordinacije na području civilne zaštite radi izgradnje što učinkovitijeg sustava.

Civilna zaštita Republike Hrvatske stavlja u fokus jačanje kapaciteta Mehanizma Unije za civilnu zaštitu u području prevencije i implementaciji rescEU kapaciteta – a pogotovo promoviranju prijelaznih rescEU kapaciteta u gašenju požara te na daljnjoj implementaciji trajnih rescEU kapaciteta za gašenje požara, za KBRN i medicinskih kapaciteta. Ovaj dvojaki doprinos koji obuhvaća prevenciju i odgovor na katastrofe sinergijski jača europsko okruženje solidarnosti i sigurnosti.
 

Stranica