Crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma za sutra

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/20.3..jpg

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su u sklopu Meteoalarma za sutra, 20. ožujka, zbog bure, crveno upozorenje za Velebitski kanal te narančasto za Istru, Kvarner i sjevernu Dalmaciju

Izvor: DHMZ

U Velebitskom kanalu očekuje se ponegdje vrlo jaka bura, navečer i olujna. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 
Narančasto upozorenje izdano je za područje riječke regije, Kvarnera i Kvarnerića te u drugom dijelu dana za sjevernu Dalmaciju.  

Podno Velebita očekuje se olujna bura. Najjači udari vjetra 65-120 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na Kvarneru i Kvarneriću očekuje se ponegdje jaka bura, navečer i vrlo jaka. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h). Na području sjeverne Dalmacije u popodnevnim satima očekuje se ponegdje jaka bura, navečer i vrlo jaka. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Stranica