Crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Nevrijeme/DHMZ 01.03..jpg

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas, 1. ožujka crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala i narančasto upozorenje za riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić i Dalmaciju

U Velebitskom kanalu puše jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura koja će kasno navečer postupno slabjeti. Najjači udari vjetra od 35 do 70 čvorova (65-130 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Na području riječke regije su mjestimice olujni udari bure, podno Velebita i orkanski s najjačim udarima vjetra od 65 do 130 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na području Kvarner i Kvarnerića i Dalmacije puše jaka, mjestimice vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 35 do 60 čvorova (65-110 km/h). Na području Kvarner i Kvarnerića i sjeverne Dalmacije bura će kasno navečer slabjeti.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 
 

Stranica