Crveno i narančasto upozorenje DHMZ-a

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/DHMZ 10.12..png

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 10. i 11. prosinca 2022. crveno i narančasto upozorenje zbog vjetra i obilne kiše

Izvor: DHMZ

​Za područje karlovačke, gospičke i kninske regije narančasto upozorenje izdano je za danas zbog mjestimice obilne kiše. Moguće su bujične i urbane poplave. Količina oborine u karlovačkoj i kninskoj regiji 60-100 mm, u gospičkoj više od 100 mm.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Zbog vjetra, u drugom dijelu dana za Velebitski kanal izdano je crveno upozorenje, očekuje se mjestimice jaka bura, navečer vrlo jaka i olujna. Najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 km/h). Za područje Kvarnera i Kvarnerića izdano je narančasto upozorenje. U drugom dijelu dana očekuje se mjestimice jaka, navečer vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.Za sutra, zbog vjetra za Velebitski kanal izdano je crveno, a za Kvarner i Kvarnerić narančasto upozorenje. U Velebitskom kanalu očekuje se jaka i vrlo jaka, tijekom noći i jutra mjestimice olujna bura, prema večeri u slabljenju. Najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 km/h). Na području Kvarnera i Kvarnerića pojačana i jaka, tijekom noći i jutra mjestimice i vrlo jaka bura, prema večeri u postupnom slabljenju. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Stranica