Čestitka izviđačima

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/logo_sih_16-9.png

Dragi izviđači, upućujemo vam posebnu zahvalu za iskazanu predanost i humanost te spremnost za provođenje zadaća iz sustava civilne zaštite.

19. svibnja - Dan izviđača

Savez izviđača Hrvatske kao zasebna organizacija osnovan je 29. svibnja 1952. godine (pod nazivom Savez izviđača i planinki Hrvatske). S izbijanjem Domovinskog rata, mnogi izviđači priključuju se obrani Republike Hrvatske, a neki daju i svoje živote u borbi za nezavisnost. Gotovo sve izviđačke udruge svoju opremu za boravak u prirodi stavljaju na raspolaganje Hrvatskoj vojsci i civilnoj zaštiti.

Kao datum obnove izviđačkog pokreta u Hrvatskoj uzima se 19. svibnja 1951. godine, budući da se tada održao prvi tečaj za izviđačke voditelje u Pionirskom gradu (danas Grad mladih) u Zagrebu. Taj dan i danas se obilježava kao Dan izviđača.
 
Danas je Savez izviđača Hrvatske moderna i suvremena nepolitička i nevladina udruga za djecu i mlade, koja okuplja 60-ak lokalnih izviđačkih udruga s područja 17 županija Republike Hrvatske. Savez aktivno sudjeluje u radu savjetodavnih tijela izvršne vlasti vezanih uz civilno društvo, volontiranje te rad s djecom i mladima, razvija partnerstva s relevantnim institucijama, organizira edukaciju za izviđačke voditelje, razvija međunarodna partnerstva i projekte s drugim nacionalnim izviđačkim organizacijama te provodi ostale aktivnosti kojima se ostvaruje cilj djelovanja izviđačkog pokreta – razvoj društvenih, tjelesnih, umnih, duhovnih i osjećajnih potencijala mladih ljudi, kao odgovornih građana te članova lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice.
 
Dragi izviđači, upućujemo vam posebnu zahvalu za iskazanu predanost i humanost te spremnost za provođenje zadaća iz sustava civilne zaštite. Čestitamo vam Dan izviđača i želimo vam uspješan izviđački rad, mnogo lijepih izviđačkih aktivnosti i dobrih djela koja krase vaš rad.
 
 
 

Stranica