Sektor za radiološku i nuklearnu sigurnost

U okviru jačanja zakonodavnog okvira iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti u 2022. godini usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, doneseno 6 izmjena i dopuna pravilnika te 1 novi pravilnik, a krajem prosinca 2022. godine usvojene su i izmjene i dopune Nacionalnog programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora.
 
Zakonodavni okvir ojačan je i kroz međuresornu suradnju s Ministarstvom zdravstva i harmonizaciju zakonskih i podzakonskih propisa u okviru zaštite stanovništva od radioaktivnih tvari u vodi namijenjenoj za ljudsku potrošnju. 
 
U okviru pripreme novog Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, u 2022. godini održani su radni sastanci sa stručnim timom Ureda za pravne poslove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u cilju usklađivanja zakona s međunarodnim standardima iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti. 
 
U okviru tehničke suradnje s IAEA u 2022. godini započelo je programiranje projekata za programsko razdoblje 2024-2025. godine u okviru kojeg su prijavljena 3 nacionalna i 2 regionalna projekta. Svi projekti koji se provode u okviru tehničke suradnje s IAEA su financirani od strane IAEA.
 
Tijekom godine službenici Sektora sudjelovali su na nizu sastanaka, i to u okviru tehničke suradnje s IAEA-om (Turska i Austrija), zatim na 65. Generalnoj konferenciji IAEA-e, na čijim je marginama održan 11. bilateralni sastanak s Mađarskom u okviru Sporazuma između Republike Hrvatske i Mađarske o ranoj razmjeni informacije u slučaju nuklearnog izvanrednog događaja. Isto tako sudjelovalo se na 7. redovnom preglednom sastanku stranaka Zajedničke konvencije o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i sigurnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada te 8. redovnom godišnjem sastanku kontakt točaka o provedbi Konvencije o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala.
 
Osim navedenog, u organizaciji IAEA-e i Ravnateljstva civilne zaštite te grada Pule održan je „Regional Workshop on Best Practices for Reducing Radon Concentrations in Buildings”, kao jedna od planiranih aktivnosti iz okvira Akcijskog plana za radon 2019 - 2024. godine.
 
Izrađeno je redovno izvješće o provedbi Konvencije o nuklearnoj sigurnosti i poslano u IAEA-u, a u 2023. godini će se braniti na redovnom preglednom sastanku zemalja članica potpisnica Konvencije. 
 
U okviru tehničke pomoći IAEA-e, kroz Projekt IAEA INT9184 „Enhancing Transport Safety Infrastructure in Mediterranean Region Member States through Sustainable Collaboration“ IAEA je donirala Republici Hrvatskoj mjerne uređaje koje će koristiti inspekcija za radiološku i nuklearnu sigurnost.
 
U okviru suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama (Ministarstvom energetike) i Sandia National Laboratories održan je “Workshop on the Development of Regulations for the Security of Radioactive Sources in Use, Storage and Transport“, gdje je dogovorena zamjena uređaja za ozračivanje krvi u KBC Zagrebu sa rendgenskim uređajem koji je adekvatniji jer ne nastaje radioaktivni otpad, čije troškove snosi SAD kao i troškove za odvoz Cs-137 te je dogovorena daljnja suradnja s RCZ za 2023. godinu.
 
U okviru poslovanja s Europskom komisijom službenici Sektora sudjelovali su u sljedećim aktivnostima:
  • na izvanrednim sastancima ENSREG stručne savjetodavne skupine pri Europskoj komisiji čiji predstavnici su iz zemalja članica EU i Europske komisije. Glavna tema sastanaka je bila stanje nuklearnih postrojenja u Ukrajini s obzirom na trenutu situaciju u Ukrajini i sigurnost nuklearnh postrojenja 
  • U okviru HERCA (dobrovoljno udruženje rukovoditelja radiološke zaštite u EU zemljama članicama) bili smo domaćini redovnog sastanka HERCA radne skupine za edukaciju i trening koja uključuje predstavnike zemalja članica EU, a održana je  u listopadu  2022. godine
  • 12. sastanku savjetodavnog odbora za nadzor i  kontrolu isporuka radioaktivnog otpada i istrošenog goriva po Direktivi 2006/117/EURATOM), revidirano je četvrto Izvješće Komisije kojim izvještava Europski Parlament, Vijeće i Europski gospodarski i socijalni odbor o provedbi Direktive Vijeća 2006/117/Euratom o nadzoru i kontroli pošiljke istrošenog goriva i radioaktivnog otpada od strane država članica Europske unije
  • radionica o implementaciji Direktive o nuklearnoj sigurnosti (Direktiva 2009/71) (od 8.-9. studenog 2022. godine u Luxemburgu) osigurala je razmjenu mišljenja i raspravu predstavnika država članica EU-a, predstavnika ENSREG-a, nevladinih organizacija i civilnog društva i Međunarodnh organizacija o nalazima izvješća o implementaciji direktive. Rasprava je iznjedrila prioritetna područja koja bi trebalo pratiti u razdoblju 2023. – 2024., a čiju analizu će osigurati EU u okviru projekta  "Potpora EU-u državama članicama u kontinuiranoj provedbi Direktive o nuklearnoj sigurnosti"
  • u studenom 2022. održana je redovna inspekcija safeguards Europske komisije kao i inspekcija safeguards od IAEA.
 
Do prosinca je rješeno oko 250 zahtjeva za odobrenja za obavljanje djelatnosti s izvorima ionizirajućeg zračenja, izdana 91 dozvola za uvoz/izvoz izvora ionizirajućeg zračenja te je rješeno ukupno oko 413 neupravnih postupaka (i to najvećim dijelom iz radiološkog dijela).
 
U okviru redovnih zadaća izrađeni su Godišnje izvješće o praćenju radioaktivnih tvari u vodi za ljudsku potrošnju za 2021. te trogodišnje izvješće o praćenju radioaktivnih tvari u vodi za ljudsku potrošnju za razdoblje 2019. - 2021. godine, Izvješće o mjerenjima radioaktivnosti u okolišu za 2021. godinu, Izvješće o provedbi Nacionalnog programa provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, Iz područja nuklearne sigurnosti izrađeno je 9 izvješća o inventarskim promjenama nuklearnog materijala te su izrađena i tri  Biltena o radu NE Krško i njenom utjecaju na okoliš.
 
U okviru međuresorsne suradnje s drugim ministarstvima, djelatnici Sektora za radiološku i nuklearnu sigurnost sudjelovali su u radu Povjerenstva u prekograničnom postupku procjene utjecaja na okoliš za produženje rada nuklearne elektrane Krško (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja), Povjerenstva za robu dvojne namjene (Ministarstvom vanjskih i europskih poslova), Povjerenstva za izradu izmjene/dopune Procjene rizika od velikih nesreća za područje Grada Zagreba te Savjetodavno stručno povjerenstvo u postupku procjene utjecaja na okoliš (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja).
 
Tijekom 2022. djelatnici Sektora za radiološku i nuklearnu sigurnost sudjelovali su na niz stručnih edukacija u organizaciji IAEA-e, dok je jedna djelatnica upućena i na edukaciju iz područja radiološke sigurnosti u trajanju od 6 mjeseci. Osim edukacije u organizaciji IAEA-e održani su i tečajevi o nuklearnim nesrećama za sve djelatnike RCZ-a koji sudjeluju u pripravnosti i odgovoru na nuklearnu nesreću i to tečaj za donositelje odluka u odgovoru na nuklearni izvanredni događaj, tečaj za djelatnike koji sudjeluju u pripravnosti i odgovoru na nuklearni izvanredni događaj te tečaj za operatere sustava JRODOS sustava za pružanje podrške pri odlučivanju o zaštitnim mjerama u slučaju nuklearne nesreće.