Međunarodna suradnja

U prvoj polovici 2022. tijekom ožujka i travnja, nakon ruske agresije na Ukrajinu - aktivno se sudjelovalo u organizaciji slanja međunarodne žurne i humanitarne pomoći Ukrajini i Moldovi u koordinaciji i komunikaciji s drugim TDU, Europskom komisijom te trećim zemljama. Isto tako, u prvom kvartalu 2022. surađivalo se s MVEP-om vezano uz donacije cjepiva Iranu u okviru Mehanizma unije za civilnu zaštitu.

U okviru bilateralne suradnje potpisan je Sporazum o suradnji između Republike Hrvatske i Republike Bugarske u području civilne zaštite te je održan niz sastanaka s ciljem razmjene iskustva iz područja civilne zaštite (Mađarska, Slovenija, Velika Britanija, Koreja, Australija, SAD).

Od aktivnosti multilateralne suradnje pripremani su materijali za dva sastanka Glavnih direktora civilne zaštite, aktivno se sudjelovalo na šest sastanaka radne skupine za civilnu zaštitu PROCIV i Odbora za civilnu zaštitu CPC te na 17 sastanaka ERCC-a i tijela nadležnih za civilnu zaštitu vezano za pružanje pomoći u okviru Mehanizma unije za civilnu zaštitu (UCPM).

U sklopu regionalne suradnje i predsjedanja Inicijativom za prevenciju i pripravnost u katastrofama za JI Europu (DPPI SEE) u 2022. godini u ožujku je održan Regionalni sastanak DČ DPPI SEE te je u tijeku priprema međunarodne radionice i ministarskog okruglog stola na temu ulaganja u smanjenje rizika od katastrofa u JI Europi. U listopadu je održana međunarodna radionica na temu ulaganja u smanjenje rizika od katastrofa i okrugli stol na visokoj razini na temu ulaganja u smanjenje rizika od katastrofa u JI Europi u okviru predsjedanja DPPI SEE.

U studenom je započela suradnja s konzultantskom kućom Dyvolve radi pripreme projekata koji su programirani za financijsko razdoblje 21-27. Također, pristupilo se pripremi projekta Razminiranja šuma i šumskog zemljišta u RH te su započete pripremne radnje za edukaciju administrativnog osoblja za provođenje projekata iz ESI fondova.

Početkom prosinca su identificirani i započeti s pripremom projekti nabave helikoptera te projekt Uspostava platforme HCPI-a za preglede oštećenja i uporabljivosti građevina nakon razornih potresa i drugih ugroza kao i projekt izgradnje NNS u Jastrebarskom.