Sektor 112

U 2022. godini na broj 112 zaprimljeno je 1.711.772 poziva (od čega 78% namjenskih). Službenici Ravnateljstva civilne zaštite koordinirali su i sudjelovali u radu Centra 113 (od 1. siječnja do 13. ožujka 2022. zaprimljeno je 77.012 poziva) i Centra 114 (od 21. ožujka do 30. studenog 2022. zaprimljeno je 13.580 poziva), kao jedinstvenih informacijskih točaka vezanih uz COVID-19 i za pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine. 
 
Tijekom godine osigurana je kontinuirana logistička i administrativna potpora u ublažavanju posljedica izazvanih epidemijom COVID-19, distribucijom zaštitne medicinske opreme putem Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te zonskih skladišta. 
 
Nakon potresa u Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji kontinuirano se obrađuju zahtjevi za naknadu troškova mobiliziranih objekata i pravnih subjekata koji su uključeni u poslove uklanjanja posljedica potresa te smještaj stanovništva. U prvoj polovici 2022. godine zaprimljeno je i obrađeno ukupno 250 zahtjeva za refundaciju vrijednosti cca 100 milijuna kuna, a trenutno su mobilizirana 2 objekta te 7 pravnih subjekata. 
 
Putem Fondova solidarnosti za aktivnosti uklanjanja posljedica potresa te za zbrinjavanje stanovništva u Sisačko-moslavačkoj županiji, izrađeno je i prijavljeno pet projekata za povrat troškova.
 
Također se kontinuirano vodi evidencija smještaja raseljenih osoba u prihvatnim, kolektivnim i pojedinačnim smještajima, obrađuju se i pripremaju zahtjevi za naknadu troškova mobiliziranim pravnim osobama za prihvatni i kolektivni smještaj te fizičkim osobama koji su svoje stambene jedinice ustupili raseljenim osobama iz Ukrajine. 
 
Službenici Ravnateljstva civilne zaštite su prilikom slanja međunarodne pomoći Ukrajini i Republici Moldaviji bili uključeni u koordinaciju transporta i slanja pomoći iz Logističkog centra civilne zaštite te su koordinirali aktivnostima zainteresiranih udruga građana u zbrinjavanju raseljenih osoba. 
 
Službenici Sektora 112 sudjelovali su u izradi nove Strategije razvoja sustava civilne zaštite te pripremi, provedbi i analizi terenske vježbe RIQUAKE 2022. Izrađen je državni plan vježbi u sustavu civilne zaštite te plan helikopterske obuke za pripadnike HGSS-a i Državnih intervencijskih postrojbi civilne zaštite.
 
Od međunarodnih aktivnosti, sudjelovali su u pripremi i provedbi MODEX vježbi te koordinirali kod upućivanja Modula bespilotnih sustava i Modula za speleološko spašavanje na sudjelovanje na međunarodnim vježbama u Španjolskoj i Belgiji. 
 
U izvanrednim događajima pada zrakoplova tipa Cessna u Rakovici i na Braču pružena je logistička potpora u formiranju Baze operacije i traganja za zrakoplovom. 
 
Kroz Mehanizam unije za civilnu zaštitu prijavljen je projekt pod nazivom Jačanje ljudskih i tehničkih aspekata javnog upozoravanja i kriznog komuniciranja. Projekt se sastoji od dva dijela, jedan je unaprjeđivanje kompetencija operatera u centrima 112, a drugi izrada Idejnog projekta za modernizaciju sustava javnog uzbunjivanja i upozoravanja korištenjem sirena.
 
U listopadu je prijedlog projekta uspješno prošao evaluaciju, počinje 1. siječnja 2023. i traje dvije godine.
 
U ožujku je provedena simulacijsko-komunikacijska vježba „TETRAEX 2022“, a djelatnici su sudjelovali i u radu Ekspertne grupe za hitne komunikacije Europske komisije (EG112) kao pomoć Komisiji u pripremi delegiranih akata u vezi s informacijskim rješenjima o lokaciji pozivatelja, pristupu krajnjih korisnika s invaliditetom i usmjeravanjem do najprikladnije pristupne točke hitnog poziva (PSAP). 
 
Kontinuirano se surađuje s HAKOM-om i Hrvatskim savezom gluhih i nagluhih radi uspostave pristupa broju 112 u skladu s Europskim aktom o pristupačnosti. U pripremi je simulacijsko-komunikacijska vježba „Tajni pozivatelj 2022“ u kojoj sudjeluje svih 20 ŽC 112. Cilj vježbe je prosudba reakcije operatera na tip poziva u vezi nasilja u obitelji i snalaženje u adresaru sudionika koji pružaju pomoć žrtvama nasilja u obitelji.
 
Tijekom godine redovno se održavao sustav za uzbunjivanje te je tako izdano 15 naloga za popravak 41 elementa sustava za uzbunjivanje u 15 županija u vrijednosti 379.912,50 kuna, a u izradi je nacrt novog Standardnog operativnog postupka za uzbunjivanje stanovništva.