Hrvatski centar za razminiranje

Kao rezultat izvršenih poslova razminiranja te općeg, dopunskog općeg i tehničkog izvida u 2022. godini, na dan 30. studenog 2022. godine, minski sumnjivo područje (u daljnjem tekstu: MSP) iznosi 163,8 km2, i prostire se na području 29 gradova i općina u 6 županija. 
 
U 2022. godini ukupno je iz MSP-a isključen 41,1 km2 (74% Plana). Poslovima razminiranja iz MSP-a isključeno je 31,6 km2 (83% Plana), provođenjem tehničkog i dopunskog općeg izvida 4,5 km2 te provođenje općeg izvida 5,0 km2. Temeljem novih saznanja o minskoj zagađenosti, u MSP je općim izvidom uključena površina od 468.099 m2. Sukladno navedenom izdane su 73 potvrde o isključenju površina iz MSP-a i 3 obavijesti o uključenju površina u MSP.
 
Cjelokupno područje Požeško-slavonske županije u cijelosti je očišćeno od MES-a, NUS-a i njihovih dijelova, te je 21. studenog 2022. godine službeno obilježen završetak razminiranja Požeško-slavonske županije.
 
Prilikom obavljanja poslova razminiranja u 2022. godini, za koje je Ministarstvo izdalo potvrde o isključenju razminiranog područja i/ili građevine iz MSP-a, pronađeno je i uništeno 820 komada MES-a i 2.243 komada NUS-a.
 
Kontrola kvalitete u tijeku obavljanja poslova razminiranja obavljana je na svim područjima gdje su se obavljali poslovi razminiranja te je kontrolnim uzorcima u izvještajnom razdoblju pregledano 1.797.307 m2. 
 
Tijekom izvještajnog razdoblja provedeno je 108 završnih kontrola kvalitete prilikom kojih je kontrolnim uzorcima pregledano 398.127 m2.
Za poslove razminiranja u izvještajnom razdoblju utrošeno je 279.926.611,69 kn, od čega 20% čine sredstva iz fondova Europske unije.
U 2022. godini nastavljeno je provođenje obilježavanja i kontinuirano praćenje i održavanje sustava obilježenosti MSP-a.
Na dan 30. studenog 2022. godine MSP Republike Hrvatske obilježen je s 6.534 oznaka koje ukazuju na minsku opasnost i moguć pronalazak neeksplodiranih ubojnih sredstava, odnosno 39 oznaka po km2 MSP-a.
 
Na temelju dogovorenih koraka i aktivnosti radi realizacije zahtjeva MORH-a, a zbog nemogućnosti OS RH da vlastitim snagama izvrši razminiranje minski sumnjivih površina na vojnim lokacijama do 1. ožujka 2026. godine (obveza MORH-a prema Ottawskoj konvenciji) pristupilo se zajedničkom rješavanju minske situacije OS RH i HCR-a za područje vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ Slunj.
 
U skladu s dogovorenim aktivnostima proveden je zajednički opći izvid temeljem kojeg je početni MSP na području vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ smanjen s početnih 26,0 km2 na 16,8 km2. Nakon osiguranja financijskih sredstava, HCR će pristupiti izradi idejnih planova razminiranja za 2023. godinu ukupne površine cca 3 km2. Nakon provedenih razminiranja u 2023. godini, a prije izrade idejnih planova razminiranja za 2024. godinu, provest će se dodatne analize te ponoviti opći izvid – analiza MSP-a.
 
U izvještajnom razdoblju izrađeno je 75 idejnih planova razminiranja ukupne površine 43,3 km2., a temeljem zahtjeva stranaka izdano je 373 uvida u stanje miniranosti.
 
Za 20 idejnih planova razminiranja ukupne površine 17,1 km2, u sklopu Projekta Karlovac Karst (OPKK 2014.-2020.), s čijom se provedbom započelo u kolovozu 2021. godini izdane su potvrde o isključenju iz MSP-a. Pripremljen je dodatni projekt veličine 217.570 m2 koji će se financirati sredstvima koja su preostala kao razlika procijenjene vrijednosti nabave i ugovorenih iznosa u postupku nabave u okviru projekta.
 
Projektnim prijedlogom „Razminiranje šuma i šumskog zemljišta u Republici Hrvatskoj“ u sklopu Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) predviđeno je razminiranje 89,8 km2 MSP-a. Do kraja studenog izrađeno je 129 idejnih planova razminiranja ukupne površine 89,5 km2, od kojih je za 68 idejnih planova dobiveno rješenje za ocjenu procjene utjecaja zahvata na ekološku mrežu Natura 2000.
 
U rujnu i listopadu 2022. godine potpisano je 6 okvirnih sporazuma, odnosno 23 pojedinačna ugovora za izvođenje radova razminiranja koji se financiraju iz PKK. Vrijednost ovih razvoja programa društveno-gospodarskog osnaživanja minskih žrtava i članova njihovih obitelji, uključujući i provedbu javnog poziva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za poticanje razvoja poduzetništva na području Republike Hrvatske namijenjenih evidentiranim minskim žrtvama te članovima njihovih obitelji. Kao nastavak iznimno uspješnog prvotnog projekta razminiranja, od strane Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u 2022. godini alocirana su dodatna sredstva namijenjena za poslove razminiranja na površini od ukupno 820.100 m2. U listopadu je potpisan Okvirni sporazum između Vlade RH i Švicarskog saveznog vijeća o provedbi Drugog švicarskog doprinosa odabranim državama članicama EU te obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa dviju zemalja uz sudjelovanje na stručnoj panel raspravi.
 
Krajem studenog 2022. godine održan je trodnevni Međunarodni stručni skup o koordinaciji donatora pomoći za protuminsko djelovanje u Ukrajini koju je organizirao Međunarodni centar za humanitarno razminiranje iz Ženeve, a na kojem su, temeljem poziva  Službe za instrumente vanjske politike EU (FPI), sudjelovali predstavnik Ravnateljstva civilne zaštite te Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Predmetna konferencija organizirana je u kontekstu povezivanja i usklađivanja potreba protuminskog sustava Ukrajine s naporima država članica EU i međunarodnih dionika protuminskog djelovanja u koordiniranoj aktivnosti pomoći, a RH pozvana je da u okviru panel rasprave predstavi svoja iskustva kao jedna od predvodnica protuminskog djelovanja u međunarodnom okruženju.
 
EK (Foreign Policy Instruments) izvijestila je o jako pozitivnim dojmovima s donatorske konferencije u dijelu koordinacijske radionice, posebno izdvojivši prezentaciju HR delegacije (MUP, MVEP) o tehničkoj ekspertizi u okviru Ravnateljstva civilne zaštite i hrvatskim naučenim lekcijama, što je pobudilo veliko zanimanje ukrajinske strane.
 
U studenom 2022. godini dogodio se minski incident koji je rezultirao lakšim tjelesnim ozljedama. Na području  Ličko-senjske županije, grad Gospić, u tijeku radova razminiranja, pomoćni djelatnik (operater stroja) je prilikom strojne pripreme terena aktivirao protupješačku minu i pritom zadobio lakše tjelesne ozljede.