Sektor za eksplozivne atmosfere

Aktivnosti Sektora uključuju tehničko nadgledanje postrojenja i aktivnosti instaliranja, održavanja i popravka u prostorima ugroženim eksplozivnom atmosferom te certifikacija i ispitivanje u akreditiranom laboratoriju. Svi zahtjevi korisnika ili vlasnika za tehničkim nadgledanjem industrijskih  postrojenja ugroženih eksplozivnom atmosferom (farmaceutska, kemijska, petrokemijska, prehrambeno prerađivačka industrija, skladišta zapaljivih medija, proizvodnja energije, plinske i naftne platforme, plinovodi, naftovodi, rafinerija, LNG terminal i dr.), što je oko 80% hrvatske industrije, završavaju se prema planu u zakonskim rokovima. 
 
Kontinuiranim preventivnim djelovanjem kroz provedbu tehničkog nadgledanja Sektor daje veliki doprinos u smanjenju rizika od industrijskih eksplozija, katastrofa i velikih nesreća, a time i povećanju sigurnosti ljudi, materijalnih dobara i okoliša.
 
Od 1. siječnja do 9. prosinca 2022. izdano je 459 Ex-Dokumenata za postrojenja te 57 Stručnih mišljenja na dokumentaciju prije gradnje objekata. Provedbom tehničkog nadgledanja postrojenja daje se veliki doprinos u smanjenju rizika od industrijskih katastrofa, te se značajno povećava sigurnost postrojenja.
 
Tehničko nadgledanje aktivnosti (ovlaštenje), pravnih i fizičkih osoba koje se bave aktivnostima instaliranja, održavanja i popravaka u postrojenjima ugroženim eksplozivnom atmosferom provodilo se prema planu u zakonskim rokovima. Do 9. prosinca 2022.g. izdano je 75 tehničkih nalaza aktivnosti te su pravne i fizičke osobe, koje se bave aktivnostima instaliranja, održavanja i popravaka u postrojenjima ugroženim eksplozivnom atmosferom, mogle neometano i kvalificirano raditi svoje poslove u industrijskim postrojenjima. Sektor za eksplozivne atmosfere produžio je akreditacijsku potvrdu dobivenu od strane Hrvatske akreditacijske agencije za laboratorijska ispitivanja opreme prema normi EN ISO/IEC 17025 i za certifikaciju opreme prema normi EN ISO/IEC 17065.
 
Sektor za eksplozivne atmosfere sudjelovao je u međunarodnom poredbenom ispitivanju kao akreditirani laboratorij prema normi EN ISO/IEC 17025 te je ušao među 6 najboljih laboratorija u svijetu.
 
Od 1. siječnja do 9. prosinca 2022. provedeno je 19 ispitivanja „Ex“- ATEX i standardne industrijske opreme, za potrebe domaćih i stranih proizvođače, za koja su izdana Izvješća o ispitivanju uređaja. Pružajući hrvatskim proizvođačima opreme usluge ispitivanja u akreditiranom laboratoriju, dat je doprinos konkurentnosti hrvatskog gospodarstva na europskom tržištu.