Sektor za pripravnost i koordinaciju

Sektor za pripravnost i koordinaciju kontinuirano pruža logističku i administrativnu potporu u ublažavanju posljedica izazvanih epidemijom COVID-19 kroz prihvat i distribuciju zaštitne medicinske opreme za medicinske i socijalne ustanove te obrazovni sustav putem Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom i zonskih skladišta. Također, nakon potresa u Zagrebu i u Sisačko-moslavačkoj županiji, kontinuirano se radi na obradi i realizaciji zaprimljenih zahtjeva za naknadu troškova mobiliziranih objekata i pravnih subjekata za poslove uklanjanja posljedica potresa te smještaj stanovništva.  Putem Fondova solidarnosti za aktivnosti uklanjanja posljedica potresa te za zbrinjavanje stanovništva u Sisačko-moslavačkoj županiji izrađeni su projekti za povrat troškova.

U svrhu pružanja potpore Međuresornoj radnoj skupini za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine, Sektor za pripravnost i koordinaciju je uključen u provođenje prihvata i smještaja raseljenih osoba iz Ukrajine, kao i ostalih aktivnosti koje se provode s ciljem integracije, kroz Operativnu skupinu koja je osnovana kao podrška Međuresornoj radnoj skupini. Isto tako prilikom slanja međunarodne pomoći Ukrajini i Republici Moldaviji koordinirao se transport i slanje pomoći iz Logističkog centra civilne zaštite, kao i aktivnosti zainteresiranih udruga građana u zbrinjavanju raseljenih osoba.

Sektor je sudjelovao u pripremi, provedbi i analizi terenske vježbe RIQUAKE 2022 te je izrađen državni plan vježbi u sustavu civilne zaštite i plan helikopterske obuke za pripadnike HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Od međunarodnih aktivnosti, sudjelovao je u pripremi i provedbi MODEX vježbi te koordinirao upućivanje Modula bespilotnih sustava i Modula za speleološko spašavanje na međunarodne vježbe u Španjolskoj i Belgiji.

U izvanrednim događajima pada zrakoplova tipa Cessna u Rakovici i na Braču pružena je logistička potpora u formiranju Baze operacije i traganja za zrakoplovom. Koordinirane su i aktivnosti pružanja logističke potpore te je osigurana dostave pitke vode i spremnika za pitku vodu  za stanovništvo općine Cernik i Brinje uslijed nestanka vode zbog kvara vodovoda i suše.

Sektor za pripravnost i koordinaciju intenzivno provodi aktivnosti u vezi uređenja prostora Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom, kao glavnog logističkog središta u RH.