Nastavno nacionalno središte civilne zaštite

U suradnji s Policijskom akademijom - Visokom policijskom školom, izrađen je Elaborat o studijskom programu – civilna zaštita, kojim će se od Agencije za znanost i visoko obrazovanje tražiti akreditacija za provedbu studijskog programa na Visokoj policijskoj školi. Ujedno pokrenuta je inicijativa za izmjenom Zakona o policiji na način da Visoka policijska škola može provoditi studijski program. 

Nastavno nacionalno središte civilne zaštite nastavlja rad na projektu izgradnje novog Nastavnog nacionalnog središta civilne zaštite u Jastrebarskom sredstvima iz fondova EU u novom programskom razdoblju (2021.-2027.). Izrađeni su projektni obrasci za prijavu projekta 1. faze – Izrada idejno projektne dokumentacije.
Provedeno je osposobljavanje za 2330 novoizabranih članova stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, 173 novoimenovanih čelnika JLP(R)S  te 62 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite u sklopu EU projekta Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. – Opremanje i osposobljavanje intervencijskih postrojbi. Također, provodile su se edukacije o minskoj opasnosti te su tako provedene 82 edukacije za 6 575 osoba. Edukacije su provedene u vrtićima, školama te tijekom raznih društvenih, kulturnih i gospodarskih manifestacija na kojima se okupljao veći broj ljudi.

U okviru projekta Naturavita u prvih devet mjeseci u Edukacijsko-posjetiteljskom centru „Podravlje“ u Osječko-baranjskoj županiji održano je više od 100 edukacija o minskoj opasnosti kojima je prisustvovalo oko 3 850 osoba, uglavnom djece školske dobi. Sudionicima su podijeljeni i edukativni materijali o minskoj opasnosti - letci, brošure i slikovnice.

Nastavljena je provedba projekta „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“, financiranog iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Provedene su radionice i programi psihosocijalne i edukativne potpore kojima su bile obuhvaćene sve zainteresirane minske žrtve i članovi njihovih obitelji na području cijele Republike Hrvatske. Svima je omogućena mogućnost za prekvalifikaciju, dodatno obrazovanje, unaprjeđenje znanja i vještina, u cilju povećanja njihove konkurentnosti na tržištu rada. Na radionicama psihosocijalne podrške sudjelovalo je 39, a u programima izobrazbe 36 osoba – žrtava mina i članova njihovih obitelji.
U svrhu ekonomskog osnaživanja korisnika projekta, kroz aktivnosti manjih ulaganja omogućit će se unaprjeđenje postojećih poslova te pokretanje novih poslova minskih žrtava i članova njihovih obitelji putem Javnog poziva koje je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova s ukupnim raspoloživim iznosom od oko 1.500.000,00 HRK. Planirano potpisivanje ugovora je početkom 2023. g.

Kao jedna od aktivnosti projekta izrađena je brošura čija je svrha informiranje minskih žrtava o njihovim pravima i mogućnostima te je podijeljena svim anketiranim žrtvama i članovima njihovih obitelji.
 
U ožujku 2022. započela je provedba međunarodnog projekta SEE ME (Safe and Equal in EMErgencies), sufinanciranog iz Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, koji ima za cilj izjednačavanje mogućnosti osoba s  invaliditetom u hitnim situacijama. Projekt je započeo analizom specifičnih potreba i nedostataka u postupanju s osobama s invaliditetom u hitnim situacijama kao i analizom trenutnih praksi postupanja s osobama s invaliditetom u hitnim situacijama na razini EU-a. Održane su panel rasprave u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, partnerskim zemljama provedbe projekta  na kojima su sudjelovali djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite uz predstavnike raznih udruga osoba s invaliditetom, ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te  žurnih službi kako bi raspravili u kojoj mjeri trenutne prakse zadovoljavaju potrebe osoba s invaliditetom te iznijeli prijedloge za poboljšanja.