Sektor za inspekcijske poslove

Inspekcija za radiološku i nuklearnu sigurnost obavljala je nadzore nad izvorima ionizirajućeg zračenja u Republici Hrvatskoj koji se koriste za obavljanje djelatnosti u medicini, dentalnoj medicini, veterinarskoj medicini, industriji, znanosti. Također je sudjelovala u projektu H2020 “Secure societies program - Tehnologies to enhace border and external security” koji za cilj ima zaštitu Europske unije od opasnih i ilegalnih materijala, uključujući eksploziv, sredstva za kemijsko ratovanje, droge, krijumčarenje, nuklearne i radioaktivne materijale i sl. na način da se testiranjem novih tehnologija električnih uređaja koji proizvode ionizirajuće zračenje unaprijedi pregled prijevoza tereta na granicama Europske unije na lokacijama Luka Rijeka i granični prijelaz Bajakovo. U studenom 2022. inspekcija Europske komisije i inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izvršila je nadzor nad nuklearnim materijalom u Republici Hrvatskoj uz nazočnost Inspekcije za radiološku i nuklearnu sigurnost (Safeguards Inspection-PHYSICAL INVENTORY VERIFICATION).
 
Inspekcija za protuminsko djelovanje obavljala je poslove upravnog nadzora nad provedbom Zakona o protuminskom djelovanju, inspekcijske nadzore na radilištima razminiranja te nad radom  pravnih osoba ovlaštenih za obavljanje poslova  protuminskog djelovanja u njihovim sjedištima. Kontinuiranim obavljanjem inspekcijskih nadzora na radilištima razminiranja tako se neposredno utječe  na  najvažniji segment u razminiranju, a koji se odnosi na pravilan rad, sigurnost i zakonitu   provedbu poslova razminiranja svih sudionika protuminskog djelovanja. Također, provođena je i završna kontrola kvalitete nad obavljenim poslovima razminiranja.
Inspekcija je također obavljala upravne postupke izdavanja/ukidanja odobrenja za obavljanje poslova protuminskog djelovanja pravnim osobama ili obrtnicima i to ručnom detekcijom mina, strojnom pripremom površine i pregledom površine psima za detekciju mina. Nadalje, inspekcija je obavljala poslove izdavanja iskaznica protuminskog djelovanja djelatnicima osposobljenim za obavljanje poslova protuminskog djelovanja uz utvrđivanje uvjeta koji moraju biti ispunjeni za posjedovanje iskaznice.  Provođeni su i prekršajni postupci izdavanjem prekršajnih naloga po utvrđenim prekršajima, postupanje po prigovorima, prisilna naplata, dostava podataka Ministarstvu pravosuđa, sudjelovanja na sudovima, unos u OEP MUP-a i drugo.
 
Inspekcija proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari i oružja tijekom 2022. donijela je 3 pravilnika, dok je 1 pravilnik u postupku donošenja. Tijekom godine zaprimljena su 3084 zahtjeva od čega 2884 zahtjeva za prijevoz eksplozivnih tvari i oružja te 200 zahtjeva za ostala odobrenja iz nadležnosti Inspekcije. Također, u Inspekciji je izdano pravnim osobama, obrtnicima i udrugama 177 oružnih listova za oružje kategorije B te 237 potvrda o prijavljenom oružju kategorije C. Nadzornici za unutarnje poslove Inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari i oružja obavljali su inspekcijske nadzore, redovno sudjelovali na radnim sastancima EU kao i u radu međuresornih povjerenstava, sudjelovali kao predavači na Tečaju specijalizacije iz protueksplozijske zaštite te, kao članovi Radne skupine, u izradi Nacrta prijedloga Pravilnika o skladištenju eksplozivnih tvari u građevinama i prostorijama MUP-a. Pored navedenog bili su zaduženi za praćenje baze podataka Europske komisije o tijelima za certifikaciju eksplozivnih tvari i pirotehničkih sredstava,  sudjelovali u izradi projekta tvrtke INFODOM radi uspostave sustava  eRegistar i eInspektor za potrebe Inspekcije, unos podataka u IS MUP-a (svi podaci iz izdanih odobrenja, unos fizičkih i pravnih osoba osposobljenih za rad s eksplozivnim tvarima po izvješću ovlaštenih ustanova, unos radilišta za uporabu eksplozivnih tvari po dopisu pravnih osoba i obrtnika, unos podataka za svaki komad odobrenog oružja pravnih osoba, obrtnika i udruga), unos podataka u IMI sustav EU (unose se podatci o svakom izdanom odobrenju za prijevoz oružja unutar EU), te unos podataka u sustave RAPEX i sustav ICSMS.
 
Inspekcija za privatnu zaštitu i detektivske poslove sudjelovala je na nizu radionica i konferencija vezano uz poslove inspekcije za privatnu zaštitu i detektivske poslove na temu kritične infrastrukture, zaštitu osoba i imovine, sigurnosti i sl. Objavljen je Priručnik za provedbu Zakona o zaštiti novčarskih institucija s obrazloženjem i metodologijom provedbe nadzora.
Također, donesen je i objavljen Pravilnik o tehničkim uvjetima i načinu izdavanja posebnog odobrenja za obavljanje poslova osiguranja i pratnje pri distribuciji novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti. Pri završetku je implementacija sustava e-Inspektor te je provedena edukacija službenika za provođenje inspekcijskog nadzora Ravnateljstva civilne zaštite u sustavu e-Inspektor. Inspekcija kontinuirano prati rad trgovačkih društava i obrta koji obavljaju djelatnost privatne zaštite i detektivsku djelatnosti. Isto tako, prate se na dnevnoj osnovi kaznena djela i participira u kreiranju sigurnosnih rješenja zaštite novčarskih institucija (uvođenje EKZ u bankomate, sigurnosna problematika u svezi uvođenja eura, primjena Uredbe EK o prekograničnoj distribuciji eura i dr.). Provodi se intenzivna suradnja s dionicima u sustavu sigurnosti, posebice HCZ-om, u okviru ostvarivanja strateškog cilja osuvremenjivanja privatne zaštite te seminari i sastanci na izdvojene teme (problematika javne nabave, status tjelesne zaštite, izrada standarda zanimanja, utjecaj zaštite osobnih podataka na privatnu zaštitu, postupanja u okolnostima nepostojanja valjane pravne osnove, zaštita zračnih i pomorskih luka te drugih objekata, mreža i sustava kritične infrastrukture i dr.).
 
Inspekcija zaštite od požara i civilne zaštite tijekom 2022. intenzivno je radila na jačanju zakonodavnog okvira, donijeta su 2 pravilnika te Zakon o izmjenama Zakona o zaštiti od požara, vezano za uvođenje eura, dok je u fazi izrade Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara u stručnom dijelu te pet pravilnika. Inspekcija je tijekom godine sudjelovala u nizu edukacija vezano uz zaštitu i opasnosti od požara. Najveći dio poslova i zadaća u području zaštite od požara je već u digitalnom okruženju, prije svega kod pregleda dokumentacije, očitovanja o prostornim uvjetima ili izdavanju mišljenja pri državnom, regionalnom ili lokalnom postupanju, kod planiranja uređenja prostora, pregleda projekata građenja te utvrđivanja posebnih uvjeta i potvrđivanju glavnih projekata, putem eKonferencije – eDozvola. Inspekcija je sudjelovala u projektu JIVE 2 CEE (Srednja i Istočna Europa) bus roadshow, u svezi postavljanja privremene punionice stlačenog plina vodika za autobuse u tvrtki ZET. Sudjelovala je i na stručnim sastancima s gospodarstvenicima, projektantima, resornim državnim tijelima kao npr.: JANAF, INA, HEP, Ministarstvo prostornog uređenja, gradnje i državne imovine, HVZ i mnogi drugi, te u koordiniranim inspekcijskim pregledima s drugim resornim državnim tijelima. Isto tako, inspekcija sudjeluje u provođenju Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, u inspekcijskim pregledima po mjerama zaštite COVID-19, u kriminalističkim istražnim radnjama – očevidima s kriminalističkom policijom po događaju požara i/ili tehnološke eksplozije, u projektu daljnje digitalizacije procesa, odnosno projektu nadogradnje sustava eGOP, u procesima izdavanja akata građenja, te eKonferencijama-eDozvole po pozivu Ministarstvo prostornog uređenja, gradnje i državne imovine. Sukladno Zakonu o  zaštiti od požara provode se inspekcijski nadzori svih općina, gradova i županija JLP(R)S-a u priobalju te ostalih na kontinentalnom dijelu na čijim je područjima u 2022. godini, uslijed požara otvorenog prostora bilo stradalih i/ili je nastala veća materijalna šteta (opožarene građevine, prirodna staništa i dr.) i revizija procjena ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija te planova zaštite od požara istih. Tako je do 01.12.2022. godine obavljeno je 166 nadzora JLP(R)S-a i izdano 40 rješenja sa 109 naloženih mjera (revizije procjene, planova zaštite od požara, godišnjih provedbenih planova  unaprjeđenja zaštite od požara i dr.).