Operativni centar civilne zaštite

Operativni centar civilne zaštite je tijekom 2022. godine pružao svakodnevnu i kontinuiranu podršku radu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i potporu Stožeru civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa. U svrhu pružanja potpore Međuresornoj radnoj skupini za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine, uključen je bio u aktivnosti vezane uz prihvat i zbrinjavanje raseljenog stanovništva, uključujući i korištenje NICS sustava. 

U razdoblju trajanja protupožarne sezone u radu OVZ Divulje sudjelovali su i djelatnici Operativnog centra civilne zaštite.

Na lokaciji aktiviranja klizišta u Gornjem Vrapču u siječnju, proveli su mapiranje i snimanje klizišta bespilotnom letjelicom.

Nakon pada zrakoplova „CESSNA 182“ na području Općine Rakovica u Karlovačkoj županiji, provedena je akcija potrage i spašavanja bespilotnom letjelicom te je korišten komunikacijsko koordinacijski alat NICS. Također, nakon pada zrakoplova „CESSNA 172“ na Braču sudjelovalo se u komunikacijsko-koordinacijskoj analizi akcije potrage i spašavanja te nakon pada vojnog zrakoplova MIG koordinirane su aktivnosti civilnih službi te komunikacija s vojnim službama u akciji potrage i spašavanja. 

Operativni centar civilne zaštite sudjelovao je u organizaciji komunikacijske i stožerne i vježbe potrage i spašavanja zrakoplova "ASAR 2022“ s ciljem provjere procedura za operativno djelovanje sudionika sustava potrage i spašavanja zrakoplova u slučaju zrakoplovne nesreće na kopnu u priobalnom dijelu teritorija Republike Hrvatske. 

Tijekom 2022. Odjel za radiološki i nuklearni izvanredni događaj Operativnog centra civilne zaštite je sudjelovao na stručnim edukacijama u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju - IAEA. Također, tijekom godine je sudjelovao i u pripremi i provođenju brojnih vježbi, uključujući vježbe Ravnateljstva policije (Antireroristička jedinica Lučko, ATLAS grupa NATO i Europol), Grada Zagreba, ConvEx IAEA-e, ECURIE Europske komisije, Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost i Nuklearne elektrane Krško. 

Kao nacionalna kontakt točka Mehanizma unije za civilnu zaštitu, Operativni centar je koordinirao primanje i upućivanje žurne pomoći u velikim nesrećama i katastrofama.