SEKTOR ZA RADIOLOŠKU I NUKLEARNU SIGURNOST

U okviru zakonodavnih aktivnosti iz nadležnosti radiološke i nuklearne sigurnosti, tijekom 2021. godine napravljene su izmjene i dopune Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti. Zakon je prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru, a konačni prijedlog Zakona je upućen u daljnji postupak usvajanja. Napravljene su izmjene i dopune 16 podzakonskih akata, od čega 10 radi usklađivanja s pravnom stečevinom EU te šest pravilnika iz područja nuklearne sigurnosti, radi usklađivanja sa zadnjim izmjenama i dopunama Zakona.
 
U cilju poboljšanja zakonodavnog okvira, izrađen je Prijedlog nacrta novog Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti koji će biti revidiran 2022. godine u suradnji s pravnom službom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i međunarodnim ekspertima angažiranim od IAEA u okviru tehničke suradnje s IAEA.
 
Tijekom 2021. izrađena su nacionalna izvješća i to:
-     Izvješće o provedbi Nacionalnog programa provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva za razdoblje od 2019.- 2020.- koje je upućeno u postupak usvajanja od strane Vlade RH
-     Izvješće o zaštiti od ionizirajućeg zračenja i nuklearnoj za razdoblje od 2018. -2020. koje je usvojeno od strane Vlade RH te
-     3. nacionalno izvješće o provedbi Direktive Vijeća 2011/70/Euratom o uspostavljanju okvira Zajednice za odgovorno i sigurno upravljanje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom koje je, sukladno obvezama po navedenoj Direktivi, u kolovozu 2021. poslano u Europsku komisiju.
 
Sustav kontinuiranog praćenja radioaktivnosti u okolišu (SPUNN) je nakon nadogradnje i harmonizacije stavljen u punu funkciju u skladu s obvezama iz članka 35. EURATOM ugovora i obvezama prema bilateralnim sporazumima sa Slovenijom i Mađarskom o pravovremenoj razmjeni informacija o nuklearnoj nesreći. SPUUN omogućuje alarmiranje u slučaju povišenja razine radioaktivnosti u okolišu, te osigurava ulazne podatke za procjenu doza za stanovništvo. U slučaju nuklearne nesreće, glavni korisnici bit će članovi Kriznog stožera Ravnateljstva civilne zaštite.
 
U okviru međunarodne suradnje predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite su sudjelovali na 65. Generalnoj konferenciji IAEA na čijim marginama je održan i bilateralni sastanak s predstavnicima regulatornog tijela Republike Mađarske sukladno Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o pravodobnoj razmjeni informacija u slučaju radiološke opasnosti. Tijekom 2021. godine, u okviru tehničke suradnje s IAEA, odobrena su tri nacionalna projektna prijedloga za provedu u projektnom ciklusu 2022.-2023.:
-       Uspostava sustava za oslikavanje računalnom tomografijom gama zraka za industrijsku uporabu
-       Uvođenje naprednog programa za osiguranje kvalitete i kontrolu kvalitete u nuklearnoj medicini
-       Uvođenje sustava za praćenje doze i nadzor doza pacijenata u upravljanju kvalitetom i optimizacija radiološke prakse.