SEKTOR ZA PRIPRAVNOST I KOORDINACIJU

Naglasak Sektora za pripravnost i koordinaciju stavljen je na pružanje operativne podrške Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske u saniranju posljedica potresa u Sisačko - moslavačkoj županiji te pružanje logističke potpore svim sudionicima za provedbu mjera zaštite zdravlja od COVID-19. Provedena je mobilizacija operativnih snaga sustava civilne zaštite u svrhu smanjenja posljedica potresa, pripremani su službeni zahtjevi za međunarodnu pomoć i koordinacija prihvata međunarodne pomoći  u fazi odgovora.

Sektor za pripravnost i koordinaciju bio je zadužen za planiranje i analiziranje vježbi u sustavu civilne zaštite na međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini gdje se kontinuirano jačaju sposobnosti sudionika i operativnih snaga sustava civilne zaštite za koordinirano i efikasno djelovanje u velikim nesrećama i katastrofama.

Provedena je administrativna, operativna i logistička potpora u pripremi i sudjelovanju naših Modula za traganje i spašavanje na međunarodnim vježbama u Italiji i Rumunjskoj. Međunarodne vježbe održane su pod okriljem Mehanizma Unije za civilne zaštitu s ciljem provjere koordinacije, suradnje i operativnog djelovanja. U dijelu implementacije projekata poseban fokus je stavljen na projekte „Opremanje i osposobljavanja Državnih intervencijski postrojbi civilne zaštite“ i „HUSAR - Certification of Heavy Urban Search and Rescue – Croatia for ECPP“. Cilj Projekta HUSAR je nadogradnja Modula za traganje i spašavanje iz ruševina srednje kategorije na Modul za traganje i spašavanje iz ruševina teške kategorije i certifikacija istog.

Kontinuirano se provodila suradnja s temeljenim operativnim snagama sustava civilne zaštite na području razvoja novih modula civilne zaštite i razvoja kapaciteta za pružanje pomoći u velikom nesrećama i katastrofama. Izdvajamo još i aktivno sudjelovanje u stručnim radnim skupinama za razvoj rescEU kapaciteta za zbrinjavanje ljudi i razvoju kapaciteta u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.