NASTAVNO NACIONALNO SREDIŠTE CIVILNE ZAŠTITE

Nastavno nacionalno središte civilne zaštite nastavlja rad na projektu izgradnje novog Nastavnog nacionalnog središta civilne zaštite u Jastrebarskom sredstvima iz fondova EU u novom programskom razdoblju (2021.-2027.).  Izrađen je projektni zadatak tj. idejno projektno rješenje te se rješava dokumentacija za zemljište. Nastavno nacionalno središte civilne zaštite je u suradnji s Policijskom akademijom - Visokom policijskom školom izradio Elaborat o studijskom programu – Civilna zaštita, kojim će se od Agencije za znanost i visoko obrazovanje tražiti akreditacija za provedbu studijskog programa na Visokoj policijskoj školi.

Provedeno je osposobljavanje za poslove civilne zaštite za 173 novoimenovana čelnika JLP(R)S, a osposobljavanja se nastavljaju i iduće godine za 2338 novoizabranih članova stožera civilne zaštite JLP(R)S. Nadalje, u okviru mogućnosti koje dozvoljavaju epidemiološke mjere provodile su se edukacije vezane uz opasnost od mina te je u 2021. godini provedeno 50 edukacija o minskoj opasnosti u 13 gradova i općina na području 6 županija (2000 osoba). Edukacije su provedene u vrtićima, školama, ali i tijekom raznih društvenih, kulturnih i gospodarskih manifestacija na kojima se okupljao veći broj ljudi.
 
Nastavno nacionalno središte civilne zaštite nastavlja sudjelovanje u projektu „Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – Naturavita”. Dosadašnjim aktivnostima otvoren je Edukacijski centar Podravlje (Kopački rit) i prezentirani su završeni poslovi razminiranja koji su provedeni u okviru projekta „Naturavita“. Tiskani su materijali koji će se koristiti za edukaciju o minskoj opasnosti: letak na hrvatskom i engleskom jeziku, brošura i slikovnica o minskoj opasnosti. Održana je edukacija edukatora koji će dalje provoditi edukaciju o minskoj opasnosti u novootvorenom Edukacijskom centru. U Edukacijskom centru je održano 14 edukacija o minskoj opasnosti na kojima je sudjelovalo oko 500 učenika. Nastavlja se provedba projekta „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“ u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. U postupku je provedba programa psihosocijalne, edukativne i savjetodavne pomoći evidentiranim minskim žrtvama i članovima njihovih obitelji te priprema izrada brošure o mogućnostima i pravima osoba s invaliditetom.

Pripremljen je i prijavljen na natječaj Mehanizma Unije za civilnu zaštitu projekt SEE ME, koji je krajem listopada 2021. odobren od EK, a čiji je cilj izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom (OSI) u kriznim situacijama, tj. osvješćivanje potrebe za prilagodbom postupaka pripreme za krizne situacije OSI te postupaka tijekom kriznih situacija, odnosno obvezu prema nediskriminatornom postupanju prema OSI u svim fazama zaštite i spašavanja. Partneri na ovom projektu su organizacije civilne zaštite iz Slovenije i Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta za sve partnere 367.815,39 eura, od čega se na našu instituciju odnosi 127.309,35 eura. Provedba projekta predviđena je početkom 2022.