OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE

Operativni centar civilne zaštite je tijekom 2021. godine pružao svakodnevnu i kontinuiranu podršku radu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i potporu Stožeru civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa. Kao nacionalna kontakt točka Mehanizma unije za civilnu zaštitu, Operativni centar je koordinirao primanje i upućivanje žurne pomoći u velikim nesrećama i katastrofama.

Službenici Operativnog centra civilne zaštite sudjelovali su u organizaciji komunikacijske, stožerne i pokazne vježbe potrage i spašavanja zrakoplova "ASAR 2021“ s ciljem provjere procedura za operativno djelovanje sudionika sustava potrage i spašavanja zrakoplova u slučaju zrakoplovne nesreće na kopnu u priobalnom dijelu teritorija Republike Hrvatske. U suradnji s NATO-SPS odjelom, a s ciljem unaprjeđenja upravljanja u kriznim situacijama, održano je šest edukacija korisnika Zapovjednog sustava nove generacije – NICS. Cilj i svrha ovih edukacija bilo je osposobljavanje sudionika za korištenje novih softverskih alata.

U organizaciji Europske komisije održana je table top vježba "ECUREX 2020" , u kojoj su sudjelovali i stručnjaci Ravnateljstva civilne zaštite iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti, kao članovi stručnog tima za odgovor na radiološki i nuklearni izvanredni događaj. Cilj vježbe bila je provjera međunarodnog odgovora u slučaju nuklearne nesreće, uključujući odgovor svake zemlje pojedinačno te provjera sustava za komunikaciju i sustava za razmjenu međunarodne pomoći. Tijekom 36 sati u vježbi je sudjelovao Operativni centar civilne zaštite kao nacionalna kontakt točka.

Operativno dežurstvo je bilo uključeno u koordinaciju 51 zahtjeva za hitnim medicinskim letom, locirano je 657 mobitela, u 282 slučaja pružena je pomoć oko traganja i spašavanja, a u 4 slučaja oko nesreća zrakoplova. U suradnji s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe 12 djelatnika  je steklo certifikat za udaljene pilote UAS sustava Ravnateljstva civilne zaštite. Vezano uz svakodnevnu i kontinuiranu podršku radu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, spomenimo da je putem e-mail adresa Stožera civilne zaštite u ovoj godini pismeno odgovoreno na 53.123 upita fizičkih osoba, predstavnika pravnih osoba i predstavnika medija.