Završna konferencija projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“

U Zagrebu je u utorak, 19. prosinca 2023., održana završna konferencija projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ na kojoj su predstavljeni rezultati projekta i implementirane aktivnosti

Foto: MUP

Konferenciju je otvorio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut koji je uvodno istaknuo kako je ovaj projekt, vrijednosti 1,9 milijuna eura, napravio značajan korak na području smanjenja rizika od katastrofa te kako je od velikog značaja što su u njega uključene bile i pilot škole, učenici, ravnatelji i nastavnici koji su dali svoj stručan, edukativni i pedagoški doprinos realizaciji projekta kako bi se postigao konačan cilj -  sustavna edukacija na temu smanjenja rizika od katastrofa.

Tom prilikom je kazao kako Ravnateljstvo civilne zaštite priprema strateške i zakonodavne okvire za učinkovito upravljanje rizicima od katastrofa i smanjenje rizika, povlači sredstva, modernizira sustav za rano upozoravanje (SRUUK), oprema i osposobljava pripadnike operativnih snaga i priprema se za nadolazeće izazove.

Također je istaknuo kako je u kampanji Usvoji znanja da šteta bude manja, koja se provodila u sklopu projekta, sudjelovalo preko 2.800 učenika iz 54 škole, odnosno ukupno 128 razreda u 21 gradu, te kako je ovom kampanjom napravljeno nešto novo u segmentu preventive, edukacije i podizanja svijesti javnosti.

Na kraju je naglasio kako je smanjenje rizika od katastrofa odgovornost svih nas, od institucija do pojedinaca. „Kroz ovaj projekt smo to htjeli osvijestiti, zajedno s našim partnerom, Agencijom za odgoj i obrazovanje, i mislim da smo u tome uspjeli. Prosvjetnim djelatnicima i učenicima pružen je kvalitetan radni materijal i neophodni alati koji će im pomoći u podučavanju o rizicima i o tome kako se s njima suočiti.„ - zaključio je Trut.

U sklopu konferencije predstavljen je Priručnik za odgojno-obrazovne radnike u provedbi obrazovanja osnovnoškolske djece u području smanjenja rizika od katastrofa, brošura „Usvojimo znanja da šteta bude manja“, kao i edukacijski modeli rizika, simulator potresa te animirani filmovi o smanjenju rizika od katastrofa.

Najveća vrijednost projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“, realiziranog u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje te financiranog sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije, je njegova dugoročna održivost kroz alate koji će pomoći u obrazovanju o rizicima od katastrofa.
 

Stranica