Velika Gorica domaćin edukativnog događanja "Usvoji znanja da šteta bude manja“

U sklopu manifestacije VG Fest i Dani mladih u Velikoj Gorici je u subotu, 8. lipnja provedena edukativna kampanja "Usvoji znanja da šteta bude manja“ kojoj je nazočio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut

Foto: MUP

Park dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici ove je subote bio centar edukativnih događanja te tom prilikom privukao mnoštvo građana koji su se, između ostaloga, upoznali s radom i opremom operativnih snaga sustava civilne zaštite. Posjetitelji su, kroz interakciju i edukaciju na modelima potresa, poplave i erozije tla, saznali kako mogu utjecati na smanjenje rizika od katastrofa.

Događanju je prisustvovao ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima koji je tom prilikom kazao kako je održavanje ovakvih događanja ključno za izgradnju otpornijeg društva i bolje pripremljenosti za moguće izazove s kojima se možemo suočiti te naglasio kako je smanjenje rizika od katastrofa odgovornost svih nas, od institucija do pojedinaca.

Događanje je to koje je, kao i svakog puta do sada, izazvalo veliku pažnju javnosti, a posebno djece. Naši najmlađi uživali su u pripremljenim aktivnostima kao što je vatrogasni poligon, a pažnju im je privukao uvijek interesantan simulator potresa. Kroz zabavne izviđačke aktivnosti naučili su i nove vještine za život. Zainteresirani su se također upoznali s modernom tehnologijom kao što su dronovi i termovizijske kamere te su naučili tehnike pružanja prve pomoći i oživljavanja. Danas su građani također imali priliku izmjeriti šećer i tlak.

Kampanja "Usvoji znanja da šteta bude manja“ osmišljena je u sklopu projekta "Na putu smanjenja rizika od katastrofa" i sufinancirana sredstvima Europskih fondova, a provodi se diljem zemlje s ciljem upoznavanja građana i djece s ulogom i djelovanjem operativnih snaga sustava civilne zaštite. Do sada je provedena u 30-ak gradova te obuhvatila oko 6000 djece i mladih. Naglasak je na podizanju svijesti o potrebi smanjenja rizika od katastrofa te na educiranju građana o pravilnom ponašanju i odgovoru u slučaju katastrofa.
 
Današnje događanje obišao je i gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar sa suradnicima, a sudjelovali su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica, Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, DVD-ova Mičevec i Novo Čiče te Saveza izviđača Hrvatske.
 
 

Stranica