U Šibeniku počela 12. međunarodna znanstveno stručna konferencija „Dani kriznog upravljanja“

Konferencija je okupila vodeće domaće stručnjake i znanstvenike iz područja kriznog upravljanja, kao i iz zemalja regije te pripadnike žurnih službi

Foto: MUP

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te uz potporu Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica, u Šibeniku je danas, 27. svibnja, započela trodnevna 12. međunarodna znanstveno stručna konferencija „Dani kriznog upravljanja“.

Programom konferencije predviđene su brojne aktualne teme, od migrantske krize i strateškog komuniciranja u kriznim situacijama do utjecaja kriznih situacija na poslovanje organizacija i primjene novih tehnologija.

Konferencija je okupila vodeće domaće stručnjake i znanstvenike iz područja kriznog upravljanja, kao i iz zemalja regije te pripadnike žurnih službi, s ciljem razmjene znanstvenih i stručnih mišljenja, stjecanja novih pogleda na rješavanje kriznih situacija, ali i nalaženja konkretnih rješenja kako bi se unaprijedio sustav odgovora na krize, čime bi se, u konačnici, mogućnost ljudskih žrtava i materijalne štete svela na najmanju moguću mjeru.

Okupljanje je otvorio pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut, koji je u svom prigodnom obraćanju upoznao sudionike konferencije o reorganizaciji sustava civilne zaštite RH, proizašle iz potrebe za unapređenjem i i osnaživanjem sustava, kao logičnim slijedom odgovora na sve učestalije klimatske promjene, ubrzani rast i razvoj tehnologije te porastom broja i vrsta sigurnosnih prijetnji.
Reorganizacija je započela ustrojavanjem Ravnateljstva civilne zaštite unutar Ministarstva unutarnjih poslova, čime je MUP postao tijelo odgovorno za poslove civilne zaštite, a  Ravnateljstvo CZ je, implementacijom, dobilo dodatne opise odgovornosti koji uključuju radiološku i nuklearnu sigurnost, razminiranje i poslove koje uključuju eksplozivne  atmosfere.
To je bio racionalan i profesionalan potez, čime se postigla financijska ušteda, ali i bolja  učinkovitost sustava, što se već pokazalo opravdanim na nedavnim poplavama kada su se,  kroz promptno i koordinirano djelovanje svih sastavnica sustava od državne do lokalne zajednice, spriječile ozbiljne poplave i veće štete.“ istakao je Trut, dodavši kako su prioriteti djelovanja Ravnateljstva civilne zaštite, u suradnji sa svim segmentima sustava na svim razinama, rad na novoj zakonskoj regulativi, ulaganje u edukaciju, preventivu, operativu i opremanje sustava.
Posebno se osvrnuo na važnost i nužnost povlačenja  sredstava  iz fondova EU, navodeći kako je Ravnateljstvo civilne zaštite trenutno uključeno u provedbu 18 projekata financiranih iz više izvora, prvenstveno iz ESI fondova, koji su usmjereni za potrebe aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa, opremanje operativnih snaga sustava civilne zaštite, informatizaciju sustava, unaprjeđenje sustava zapovijedanja te razminiranje.
Podatak da će u sljedećem financijskom razdoblju (2021-2027), za segment sigurnosti, obrane i upravljanja krizama biti na raspolaganju biti 27,5 milijarde eura, od čega će sredstva za upravljanje krizama biti učetverostručena, treba nam  svima, kroz zajednički rad i koordinaciju, biti dodatan poticaj za ozbiljan i sustavan pristup povlačenju sredstava, osmišljavanje projektnih ideja te pravovremeno apliciranje.“ izjavio je Trut te dodao kako su upravo ovakve konferencije dobre platforme za razmjenu projektnih ideja.

Osim pomoćnika Truta koji je, kao koautor predstavio rad „Upotreba satelitskih senzora u kriznom planiranju na lokalnoj i državnoj razini,“ na konferenciji su se predstaviti i radovi djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite:
 - Jačanje otpornosti zajednica u suočavanju s poplavama- metode, modeli, prakse i inovacije – Ivana Cesarec
 - Strateško promišljanje civilne zaštite u RH - koautor Andrija Antolović
 - Procjena ugroženosti RH od požara do eksplozija - koautor Andrija Antolović
 - Uloga stožera civilne zaštite kod požara otvorenog prostora - koautor Ana Miličić
 - Primjena svemirske tehnologije u ovladavanju prirodnim katastrofama - Jasminka Kovačević
 - Globalna kataklizma održivog razvoja - Niko Fabris
 - Evakuacija- od teorije do prakse - koautori Milovan Kević, Danijela Erceg, Dražen Bilać

Na kraju danjašnje konferencije dekan Veleučilišta Velika Gorica dr. sc. Ivan Toth je Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, za dugogodišnju uspješnu suradnju i sudjelovanje na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji "Dani kriznog upravljanja", uručio zahvalnicu koju je u ime MUP-a primio pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut.       

U sklopu konferencije od 24. do 28. svibnja na lokaciji hotelskog kompleksa „Amadria“, Šibenik, provodi  se vježba „Onečišćenje obale - Šibenik 2019“. Vježbovnu skupinu čine ukupno 100 studenata II. godine studija „Upravljanje u kriznim uvjetima“, Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija iz Sarajeva, Fakulteta bezbednosti iz Skopja, Zdravstvenog veleučilišta Zagreb te studenata iz Erasmus programa na Veleučilištu Velika Gorica.

Vježba je organizirana uz potporu Ravnateljstva civilne zaštite, kroz sudjelovanje stručnjaka i osiguranje potrebne opreme i sredstava, s ciljem upoznavanja studenata sa zadaćama i aktivnostima logističke potpore kod otklanjanja posljedica onečišćenja obale uz postavljanje privremenog šatorskog naselja kao i izvođenja drugih nastavnih sadržaja u terenskim uvjetima.

Stranica