U Pakracu održana prezentacija stanja i aktivnosti na minski sumnjivim područjima Požeško-slavonske županije

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut je u utorak, 15. veljače bio u radnom posjetu u Požeško-slavonskoj županiji na kojem je prezentirana minska situacija i protuminsko djelovanje na području županije

Foto: MUP

Ravnatelj je prisutne pozdravio u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te u ime Ravnateljstva civilne zaštite i izrazio zahvalnost domaćinima Gradu Pakracu i Županiji što su prihvatili prijedlog o prezentiranju stanja minsko eksplozivnih sredstava u Županiji i budućih planova po pitanju daljnjeg razminiranja.
 
Tom prilikom je naglasio kako bi se cijeli prostor RH očistio od mina, protuminsko djelovanje postalo je jedna od prioritetnih zadaća Vlade Republike Hrvatske u koju se već gotovo 25 godina sustavno vrlo uspješno ulaže, a rezultati toga su, unatoč ekonomskim, geografskim, strukturnim, tehničkim i ostalim izazovima, vrlo mjerljivi i, od strane dionika protuminske zajednice, kao i od strane lokalnih zajednica kojima se razminirana područja vraćaju na uporabu, ocijenjeni kao vrlo uspješni.
 
Na kraju se zahvalio na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji predstavnicima Požeško – slavonske županije te kazao: „Uvjeren sam da ćemo zajedničkim daljnjim radom i angažmanom doći do ostvarenja cilja –  Požeško – slavonska županija bez mina, a potom i do - Hrvatske bez mina.   Stoga se već bilježim našim domaćinima za ponovnim susretom krajem ove godine na svečanosti simboličnog uručenja potvrde o isključenju Požeško – slavonske županije iz minski sumnjivog područja. Na taj način ćemo značajno podići razinu sigurnosti, stvoriti preduvjete za rehabilitaciju i socio-gospodarski oporavak ovog područja.“

Prezentacija je održana u Gradskoj vijećnici Grada Pakraca kojoj su, uz ravnatelja, prisustvovali i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana i mnogi drugi.

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić održao je prezentaciju o minskoj situaciji i protuminskom djelovanju na području Požeško-slavonske županije te su nakon održane prezentacije svi obišli područje na kojima se izvode poslovi razminiranja u naselju Španovica, kamenolom Šumetlica.
 
Na području Požeško-slavonske županije proveden je projekt razminiranja poljoprivrednih površina financiran europskim sredstvima - Operacija 5.2.2.(2015. – 2018.). Kroz projekt je Požeško-slavonska županija ostvarila 31,7 milijuna kuna bespovratne potpore Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za razminiranje 3,7 četvornih kilometara poljoprivrednih površina na području gradova Lipika i Pakraca, odnosno naselja Bujavica, Jagma, Subocka, Donji Čaglić, Belanovac, Toranj, Dereza, Donji Grahovljani, Dragović, Kusonje, Brusnik, Donja i Gornja Šumetlica, Kričke, Jakovci, Rogulje, Cicvare i Bjelajci.

Stranica