Ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite sudjelovali u eko akciji čišćenja podmorja „Čišćenje bez granica“

Hrvati i Slovenci zajedno s djecom iz Ukrajine, Hrvatske i Slovenije čistili podmorje

Foto: MUP

Kamp Veli Jože u Savudriji, od 7. do 9 lipnja bio je domaćin velike ekološke akcije „Čišćenje bez granica - IX. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola“ u kojoj je sudjelovalo više od 80 ronioca iz Hrvatske i Slovenije te više od 50 djece iz Ukrajine, Gline, Zagreba i Slovenije, a akciji su se priključili i gosti, ukrajinski veterani u sklopu programa resocijalizacije koji se provodi u kampu Veli Jože.
 
U akciji su sudjelovali pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike, koje je dan prije početka posjetio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut te istaknuo kako je temeljna zadaća sustava civilne zaštite zaštita ljudi, materijalnih dobara i okoliša, prema tome Ravnateljstvo civilne zaštite rado podržava ovakve i slične ekološke akcije, u ljudstvu i logističkoj potpori.
 
U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovala su djeca iz Gline, zatim djeca iz OŠ Jure Kaštelana iz Zagreba s nagradnog natječaja podružnice Vladimir Nazor, djeca iz Slovenije i djeca iz Ukrajine koja se nalaze na području Istarske županije uz podršku Crvenog križa Buje.
 
Ronioci su tijekom akcije čistili Luku Piran, Luku Savudrija, dok su djeca s roniocima čistila podmorje uz obalu u Kampu Veli Jože.
 
Tijekom tri dana trajanja akcije, djeca su imala jedinstvenu priliku sudjelovati u brojnim aktivnostima na moru i edukativnim radionicama o sigurnosti na moru i pod morem, važnosti očuvanja mora, okoliša i prirode te se upoznati s opremom za sigurnu plovidbu.
 
Eko patrola „Čišćenje bez granica - IX. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola“ provodila se u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic i PGD Piran pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, Instituta za vode „Josip Juraj Strossmayer“ te Grada Umaga i Grada Pirana.

Stranica