Ravnatelj dr.sc. Trut na sastanku glavnih direktora za civilnu zaštitu Europske unije

U okviru belgijskog predsjedanja Vijećem EU, u Bruxellesu je 25. i 26. travnja 2024. održan 52. sastanak glavnih direktora za civilnu zaštitu Europske unije, zemalja Europskog gospodarskog prostora i zemalja kandidatkinja

Foto: MUP

U organizaciji Europske komisije i belgijskog predsjedanja Vijećem Europske unije te belgijskog Nacionalnog kriznog centra u Bruxellesu  je 25. i 26. travnja 2024. održan 52. sastanak glavnih direktora za civilnu zaštitu Europske unije, zemalja Europskog gospodarskog prostora i zemalja kandidatkinja.
 
Na sastanku se raspravljalo o budućnosti Mehanizma unije za civilnu zaštitu, kao i o proširenju uloge Europskog koordinacijskog centra za izvanredne situacije (ERCC), kao operativnog koordinacijskog središta unutar Mehanizma.
 
Ravnatelj Trut je naglasio da Hrvatska podržava daljnje jačanje Mehanizma, koji se u posljednjih 15 godina prilagođavao izazovima, podizao standarde te znatno ojačao uvođenjem rescEU kapaciteta. „To je koncept koji se pokazao uspješan i učinkovit i smatram to dobrom podlogom za daljnji razvoj Mehanizma“, izjavio je ravnatelj Trut, dodavši da je to specifičan program, temeljen na solidarnosti i međusobnoj suradnji na europskoj razini, čineći pripravnost i odgovor na izvanredne situacije učinkovitijim i ekonomičnijim.
 
„Ujedno je i ERCC kroz recentne događaje, zbog praktične potrebe, svojim angažmanom nadrastao prvotnu ulogu Centra za komunikaciju te dobio novu dimenziju, povezujući horizontalno različite sektore u odgovoru na izvanredne situacije“.
 
Ravnatelj Trut je podržao organizaciju svih vježbi kojima se testira spremnost i sposobnost za učinkovito upravljanje složenim, međusektorskim krizama, smatrajući ih nužnim i korisnim, u koje se uključuje i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite sa svojim sposobnostima.
 
Na sastanku se razgovaralo i o naporima Europske komisije u razvijanju ciljeva otpornosti na katastrofe, koje uključuju pet ključnih preporuka: jačanje sposobnosti na odgovor, međusektorska koordinacija, koordinirano dijeljenje znanja, ranjive skupine i jačanje proračuna.
 
Ravnatelj Trut je izjavio da je Vlada Republike Hrvatske, donošenjem strateških i planskih dokumenta, kao što su Strategija upravljanja rizicima od katastrofa do 20230., Procjena rizika i Državni plan djelovanja civilne zaštite, napravila značajan iskorak u svim segmentima upravljanja krizama, s naglaskom na međusektorskoj suradnji.
 
„Također značajne napore usmjeravamo na preventivu i edukaciju građana, posebno djece i mladih te osobe s invaliditetom", dodao je ravnatelj Trut, smatrajući whole-of-society pristup vrlo bitnim, u kontekstu razvijanja svijesti javnosti o opasnostima od rizika i potrebi smanjenja rizika od katastrofa.
 
Na kraju sastanka mađarska delegacija je predstavila svoj radni program za predsjedanje Vijećem Europske Unije u narednih 6 mjeseci te najavila 53. sastanak generalnih direktora na jesen iduće godine. 
 

Stranica