Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 18. ožujka 2020. u 19:00 sati

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP 2.jpg

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, danas je potvrđeno 18 oboljelih osoba novim koronavirusom. U Republici Hrvatskoj do sada je potvrđeno ukupno 87 oboljelih osoba, od kojih je pet osoba ozdravilo

Do ovog trenutka testirano je 1181 uzorak, a pod zdravstveni nadzor stavljeno je više od 19 000 osoba. U Republici Hrvatskoj u karanteni je smješteno 76 osoba, 50 hrvatskih i 26 stranih državljana.

Od danas je aktivan broj 113 na kojem možete dobiti sve informacije o novom koronavirusu koji će biti u funkciji od 7 do 22 sata.

Hrvatski Crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi.
 
Također, Hrvatski Crveni križ otvorio je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koje su otvorene 24 sata dnevno, a sve brojeve možete potražiti na njihovoj web stranici.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.


Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja: Narodne Republike Kine (provincija Hubei), Talijanske Republike, Savezne Republike Njemačke  (Okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija), Republike Koreje (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Islamske Republike Iran bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja  u karantenu na razdoblje od 14 dana, a svi hrvatski državljani dobit će obavijest/letak o obvezi kućne karantene/samoizolacije na razdoblje od 14 dana.
Svi strani i hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz država/područja navedenih u Odluci (https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA ZAŠTITA/PDF_ZA WEB/Odluka o posebnoj mjeri izolacije_16.3.2020..pdfdobit će obavijest/letak o obvezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Navedena lista država/područja mijenjat će se u skladu s preporukama i epidemiološkom situacijom.
 
Još jednom apeliramo da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Stariji-i-ostali-osjetljivi-na-koronavirus-2.pdf)

Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane.

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

Stranica