Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 17. ožujka 2020. u 19 sati

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP.jpg

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, danas su potvrđene četiri oboljele osobe novim koronavirusom. U Republici Hrvatskoj do sada je potvrđeno ukupno 69 oboljelih osoba, od kojih je pet osoba ozdravilo

Do ovog trenutka testirano je 1109 uzoraka i 50 uzoraka je na testiranju. Pod zdravstveni nadzor stavljeno je 10 647 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

U Republici Hrvatskoj u karantenu je smješteno 67 osoba,  42 hrvatska državljana i 25 stranih.

Danas su aktivirani svi gradski i županijski stožeri civilne zaštite.

U suglasnosti Stožera civilne zaštite RH i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture danas se obustavilo prometovanje vlakova u međunarodnom putničkom željezničkom prometu te sukladno tim mjerama smanjen je broj ljudi u poslovnim i prometno-tehnološkim procesima. Također, teretni željeznički promet nastavljat će se obavljati sa susjednim državama uz posebne mjere, sukladno uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus od danas možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr

U gradu Zagrebu, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji počele su s radom posebne ambulante pri Domovima zdravlja za COVID-19.

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 182 681 slučajeva. Do sada se oporavilo 79 883 osoba. Italija do danas bilježi 27 980 i umrlih 2 158. Španjolska bilježi 9 942 oboljela, Francuska 6 633 i Njemačka 7 272. U ostalim zemljama koje su u našem bližem susjedstvu: Austrija 1 018, Slovenija 253, Srbija 57, Mađarska 39 i BiH 25.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja: Narodne Republike Kine (provincija Hubei), Talijanske Republike, Savezne Republike Njemačke  (Okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija), Republike Koreje (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Islamske Republike Iran bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja  u karantenu na razdoblje od 14 dana, a svi hrvatski državljani dobit će rješenje o obvezi kućne karantene/samoizolacije na razdoblje od 14 dana.

Svi strani i hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz država/područja navedenih u Odluci (https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA ZAŠTITA/PDF_ZA WEB/Odluka o posebnoj mjeri izolacije_16.3.2020..pdfdobit će rješenje o obvezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Navedena lista država/područja mijenjat će se u skladu s preporukama i epidemiološkom situacijom.

Apeliramo da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Stariji-i-ostali-osjetljivi-na-koronavirus-2.pdf)

Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane.

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

Stranica