Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite na međunarodnoj konferenciji „Privatna zaštita 2024.“

U organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara - strukovne zaštitarske komore, danas 18. travnja, u Zagrebu održana je međunarodna konferencija „Privatna zaštita 2024. “

Foto: MUP

Kao predstavnik Ravnateljstva civilne zaštite, sudionike je u ime ravnatelja Damira Truta pozdravio te se uvodno obratio njegov pomoćnik Neven Karas.
 
U svjetlu aktualnih sigurnosnih okolnosti, zaoštravanja međunarodnih odnosa i napetosti u pojedinim svjetskim regijama sve više smo svjesni činjenice o potrebi sustavnog pristupa u postizanju i održavanju primjerene opće društvene sigurnosti. Pri tome je važno u sustav uključiti i uvezati sve dionike koji mogu na bilo koji način pridonijeti sigurnosnom dosegu kakav se zahtijeva za postizanje uvjeta nesmetanog života i rada, od pojedinca do pravnih subjekata, rekao je pomoćnik ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite te naglasio kako je upravo sustav civilne zaštite temelj postizanja tog cilja, koji obučava, koordinira te preventivno i operativno djeluje u raznim potencijalno rizičnim situacijama.
 
Pomoćnik Karas kazao je i kako je civilna zaštita, osim s brojnim važnim službama na državnoj razini, povezana i sa zaštitarskom strukom kao privatnom industrijom sigurnosti koja je važna i značajna komponenta prije svega preventive, ali i u širem kontekstu zaštite opće društvene zajednice.
 
Osvrnuo se i na Zakon o privatnoj zaštiti kojim je jasno utvrđena i naglašena sigurnosna uloga zaštitarske struke koja se uvijek mora jasno isticati te sprječavati svaka aktivnost koja remeti provedbu zaštitnih aktivnosti u štićenim objektima i prostorima.
 
Potrebno je još neko vrijeme da se zaštitarska struka u cjelini privede optimalnoj razini djelovanja te nas čeka još puno aktivnosti kojima ustrajno i uporno treba činiti sve u cilju kontinuiranog podizanja kvalitete zaštitarske struke, pri čemu će Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, sa svojim nadležnim službama i dalje biti neizostavni dio toga procesa, zaključio je na kraju pomoćnik ravnatelja Neven Karas.
 
U nastavku konferencije održat će se i panel rasprave na teme Safe and smart cities te Privatna zaštita u sustavu sigurnosti EU, na kojima će sudjelovati načelnik Sektora za inspekcijske poslove Nikola Turkalj i voditelj Inspekcije za privatnu zaštitu i detektivske poslove Sandro Šegedin.
 
Uz Hrvatski ceh zaštitara, suorganizatori konferencije su Komora privatne zaštite Belgije i Udruga gradova. Konferencija je organizirana za sve sudionike iz industrije privatne sigurnosti RH i EU, korisnika usluga, akademske zajednice te javnog i privatnog sektora Republike Hrvatske, dok joj je cilj komuniciranje novih znanja i informacija, razmjene mišljenja, ideja, kontakata i sklapanje novih partnerstava.

Stranica