Predstavnica Ravnateljstva civilne zaštite sudjelovala u IRRS misiji za Republiku Češku

Na poziv Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), voditeljica Odjela za radiološki i nuklearni izvanredni događaj Ravnateljstva civilne zaštite Stela Popović sudjelovala je od 14. do 26. svibnja 2023. u Pragu u IRRS misiji (Integrated Regulatory Review Service) za Republiku Češku
 

Foto. MUP

U sklopu Misije, Češka je ugostila međunarodni tim vodećih stručnjaka iz IAEA i zemalja članica u području radiološke i nuklearne sigurnosti. Tijekom ove Misije provedena je detaljna analiza zakonskih i tehničkih pitanja, tj. zakonodavnog okvira zemlje domaćina u usporedbi s propisanim IAEA standardima i primjerima dobre međunarodne prakse. Sukladno odredbama EU Direktive Vijeća 2009/71/Euratom od 25. lipnja 2009. o uspostavi okvira Zajednice za nuklearnu sigurnost nuklearnih postrojenja sve zemlje članice obvezne su svakih deset godina provesti samoprocjenu zakonodavnog okvira i nadležnih tijela te osigurati međunarodni pregled istih, tj. provesti IRRS misiju.
 
Gospođa Popović bila je zadužena za analizu stanja u tematskom području Sustav pripravnosti i odgovora na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj, a njezino sudjelovanje je priznanje Republici Hrvatskoj odnosno Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu civilne zaštite u smislu prepoznavanja stručnjaka iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti.
 
U IRRS misiji sudjelovali su i stručnjaci iz Južnoafričke Republike, Kanade, Slovenije, Slovačke, Brazila, Južne Koreje, Francuske, Republike Češke, Njemačke, Grčke, Portugala, Egipta, Rumunjske, Finske, Ujedinjenog Kraljevstva, Pakistana, Španjolske i Švedske, pod vodstvom IAEA koordinatora.
 

Stranica