Održan treći sastanak Upravljačkog odbora projekta „EU 4 BETTER CIVIL PROTECTION BOSNIA AND HERCEGOVINA“

U Sarajevu je danas održan treći sastanak Upravljačkog odbora (Steering Committee Meeting) projekta „EU 4 BETTER CIVIL PROTECTION BOSNIA AND HERCEGOVINA - izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske unije“

Na trećem sastanku Upravljačkog odbora predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i predstavnici  Asocijacije za upravljanje krizama AZUR prezentirali su odrađene  dosadašnje aktivnosti po radnim paketima projekta te hodogram događanja u 2020. godini.

U okviru radnog paketa „Izgradnja kapaciteta civilne zaštite“ održano je ukupno  osam radionica koje su se odnosile na upoznavanje pripadnika sustava civilne zaštite  BiH s  procedurama i protokolom  suradnje s Mehanizmom Unije za civilnu zaštitu, informiranjem i obukom o legislativi i provedbenim pravilima EU na području civilne zaštite, tehničkom suradnjom s  EU koordinacijskim centrom za krizne situacije (Emergency Response Coordination Centre) te EU alatima za monitoring i sustavima za rano upozoravanje.
Radni paket „Obuka za interventne i spasilačke postrojbe“ odnosio se na teoretski i praktički dio s ciljem obučavanja  pripadnika civilne zaštite BiH za spašavanje iz vode, potrage i spašavanja u ruševinama te dizanja kampa za prihvat velikog broja ljudi.

Ukupno 30 održanih radionica radnog paketa „Pristup smanjivanju rizika od katastrofa“ obuhvatila su izradu i ažuriranje planskih dokumenata za zaštitu i spašavanje te izradu općinskih protupožarnih planova u skladu s najboljom EU praksom. Vidljivost projekta, između ostalog, postignuta je kroz izradu web stranice projekta te izradu brošura i letaka za ciljane i ranjive skupine stanovništva.

Sastanku Upravljačkog odbora nazočili su pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH dr.sc. Damir Trut sa suradnicima te predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva obrane, Europske unije u BiH, Asocijacije za upravljanje krizama AZUR, provedbenih partnera projekta - Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, Republičke uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske i Odjela za javnu sigurnost Distrikta Brčko.

Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut izrazio je zadovoljstvo dinamikom provođenja projekta, zahvaljujući suradnji i pozitivnom interesu svih partnera, kako bi postigli konačni cilj – pristupanje Bosne i Hercegovine Mehanizmu za civilnu zaštitu.
Ujedno je, zbog iskazanog interesa bosanskih partnera, održao prezentaciju o organizaciji inspekcijskih poslova unutar Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, vrstama inspekcijskih poslova te zakonodavnim okvirima po kojima se obavljaju inspekcijski nadzori. Naglasio je da je  uloga inspekcijskih poslova manje izražena u represivnom, a više u preventivnom smislu,  jer se učestalim i pravovremenim nadzorima  znatno smanjuju mogući negativni događaji.

Vrijednost dvogodišnjeg projekta  „EU 4 BETTER CIVIL PROTECTION BOSNIA AND HERCEGOVINA  - izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske unije“ je  1.498.800 eura, a  vodi ga Ministarstvo unutarnjih poslova RH kao voditelj Konzorcija s partnerom iz Bosne i Hercegovine - Asocijacijom za upravljanje krizama AZUR. Projekt u potpunosti financira Europska komisija, temeljem sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova RH i Europske komisije.


Stranica