Nevrijeme na području više županija

Nevrijeme praćeno kišom, tučom i jakim vjetrom 1. i 2. srpnja 2024. zahvatilo područje više županija. Apeliramo na građane, posebice one starije životne dobi, da se ne penju na oštećene krovove nego da pričekaju pomoć nadležnih službi.

Foto: MUP

2. srpnja 2024

​Stanje u 12:00 sati

Vukovarsko-srijemska županija

Pripadnici civilne zaštite i djelatnici općine Bošnjaci zajedno s građevinskim inženjerima krenuli su u obilazak općine Bošnjaci radi popisa šteta na oštećenim objektima. Zatražena pomoć Ravnateljstva civilne zaštite, u vidu najlona za prekrivanje krovišta, stigla je u Bošnjake te će se distribuirati prema potrebama.


Stanje u 8:30 sati
 
Dubrovačko-neretvanska županija

Područje Dubrovačko-neretvanske županije zahvatilo je jako nevrijeme praćeno grmljavinom i obilnom kišom. Uslijed nevremena došlo je do oštećenja krovova i srušenih stabala na području Slanog, dok je kod Ploča došlo do podizanja razine mora. Zbog udara groma izbio je požar kod naselja Šumet u Dubrovniku te na području Nacionalnog parka Mljet, koji su ugašeni.  U Općini Dubrovačko primorje bilo je više intervencija zbog pada stabala preko magistrale i na vozila, oštećenja krovišta i plovila zbog izvrtanja i udaranja u obalu. Sanacija je u tijeku.
 
Vukovarsko-srijemska županija

Najveću materijalnu štetu pretrpjela je Općina Bošnjaci, gdje su u sinoćnjem nevremenu oštećene brojni objekti, nasadi, staklenici i vozila, a stradale su i životinje. Opskrba korisnika električnom energijom na području općine Bošnjaci i dalje je u prekidu zbog sanacije krovišta.

Jutros je održana sjednica Stožera civilne zaštite Općine Bošnjaci kojoj su nazočili načelnik županijskog Stožera, obnašatelj dužnosti župana i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar te je formirano Povjerenstvo za procjenu štete i podnesen zahtjev za proglašenje prirodne nepogode.

Područje općine Bošnjaci jutros je obišao i ravnatelj Damir Trut sa suradnicima. "Štete su zaista velike, stradale su kuće, krovovi, fasade, vozila, ali i poljoprivredne površine. Tu smo da utvrdimo gdje se i kako još može pomoći, uključit će se i Županija, a i Vlada RH. Najvažnije je da nije bilo stradalih osoba. Vjerujem da su tomu pripomogla i sva upozorenja koja smo slali putem društvenih mreža i medija." - kazao je.

Sukladno iskazanim potrebama s terena, iz skladišta Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Bošnjake je upućen kamion s najlonom za prekrivanje (15 000 m2), a Državna intervencijska postrojba civilne zaštite je u pripravnosti. Gradsko društvo Crvenog križa Županja i Vinkovci osigurali su 50 isušivača, koji će se distribuirati prema potrebama. Na terenu su vatrogasne snage, HGSS, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, HEP-a i ostale nadležne službe.

Na području gradova Vinkovaca, Županje i Iloka, uslijed nevremena došlo je do oštećenja nekoliko krovišta te do poteškoća u opskrbi korisnika električnom energijom na području gradova Županja i Vinkovci, općina Ivankovo, Mirkovci i Stari Jankovci, naselja Nuštar, Sotin i Ostrovo. Sanacija je u tijeku. 
 

1. srpnja 2024. 

Vukovarsko-srijemska županija - stanje u 21:30 sati

Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je 70-ak poziva vezanih uz posljedice olujnog nevremena praćenog vjetrom, obilnom kišom i jakom tučom, koje je u večernjim satima zahvatilo područje Vukovarsko-srijemske županije i prouzročilo veliku materijalnu štetu. Dojave su se odnosile na oštećenja strujne infrastrukture, poplavljena dvorišta i kuće, padove stabala te oštećenja automobila, krovova i fasada. Prema dosadašnjim informacijama, nevrijeme je najviše pogodilo područja općine Bošnjaci te gradova Županje i Vinkovaca. Sve nadležne službe su na terenu i rade na sanaciji, a radi utvrđivanja štete u obilasku su v.d. župana Franjo Orešković i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić. 
 
Brodsko-posavska županija - stanje u 21:00 sati

Zapadni dio Brodsko-posavske županije oko 18:30 sati zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom. Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je oko 60-ak poziva građana o padovima stabala, oštećenjima krovova, električnih vodova i automobila. Obaviještene su sve nadležne službe koje su na terenu i saniraju štetu.
 
Zagrebačka županija - stanje u 17:00 sati

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 200-tinjak poziva građana koji su tražili intervenciju žurnih službi zbog sanacije posljedica nevremena koje je pogodilo područje Zagrebačke županije. Također, 15-ak poziva zaprimljeno je s područja Grada Zagreba koji su se odnosili na uklanjanje stabla s prometnice. Najviše poziva bilo je s područja Dugog Sela, Jablanovca i Marije Gorice, a odnosili su se na srušena stabla na prometnice, poplavljene podrume i garaže, oštećenja krovova obiteljskih kuća te oštećenje krova osnovne škole u Mariji Gorici.

Zbog pada drveta na elektroenergetski vod, bez opskrbe električnom energijom ostali su korisnici na području Općine Kloštar Ivanić i naselja: Šćapovec, Vinari, Predavec, Krišci, Čemernica Lonjska. U Županijski centar 112 Zagreb nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Na teren su upućene žurne službe koje rade na otklanjanju posljedica nevremena

Stranica