Dan planeta Zemlje – Planet protiv plastike

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/planet zemlje.png

„Planet protiv plastike“  tema je ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje, u sklopu kojeg se u cijelom svijetu na današnji dan, 22. travnja, organiziraju aktivnosti s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja čistog i zdravog planeta

Foto: Earthday.org.

Ujedno se sve društvene kategorije želi  potaknuti da svojim djelovanjem i primjerom, kroz prilagodbu klimatskim promjenama, pridonesu smanjenju zagađenja, čime se smanjuje rizik od niza katastrofa.

Smanjenje rizika od katastrofa jedan je od prioriteta Ravnateljstva civilne zaštite, koja kroz Hrvatsku platformu za smanjenje rizika od katastrofa, okuplja predstavnike relevantnih tijela državne uprave, ustanova te predstavnike operativnih snaga i akademske zajednice (HAZU), s ciljem razmjene mišljenja, stavova, prijedloga i postignuća koji doprinose smanjenju rizika od katastrofa na svim područjima djelovanja i u konačnici da politika smanjenja rizika od katastrofa postane nacionalni prioritet.

Ujedno je, zbog trenda porasta broja katastrofa u svijetu i Hrvatskoj i njihove sve veće kompleksnosti, Vlada  RH donijela nekoliko ključnih strateških i planskih  dokumenata.

  • Strategiju upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine, s projektima za održiv razvoj u vrijednosti od 1,8 milijardi eura. To je prvi takav dokument koji predstavlja jedinstven i proaktivan pristup upravljanju rizicima od katastrofa, usmjerava aktivnosti i ulaganja na području upravljanja rizicima, što podrazumijeva sve faze upravljanja rizicima od katastrofa, od prevencije, pripravnosti do odgovora na katastrofe.

  • Procjenu rizika od katastrofa  za RH koja je redefinirala  rizike  i prilagodila ih novim vremenima, kako bi se mogle kvalitetno i pravovremeno donositi odluke, planirati preventivne aktivnosti i odgovor na njih, te tako sačuvati ljudski životi, ekonomska stabilnost i održivi razvoj.

  • Državni plan djelovanja civilne zaštite, kao sveobuhvatan i operativan dokument koji definira mjesto i ulogu svakog sudionika i operativnih snaga sustava civilne zaštite u velikim nesrećama, katastrofama, što je nužno za učinkovito, organizirano i jedinstveno djelovanje sustava civilne zaštite u reagiranju na krizne situacije.


U sklopu 17 ciljeva UN-ovog Programa globalnog razvoja za 2030., 13. cilj  nas obavezuje „poduzeti hitne mjere u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih utjecaja.''

U svijetu je prošle godine proizvedeno više od 500 milijardi plastičnih vrećica - milijun vrećica u minuti. Plastične vrećice najčešće koristimo nekoliko minuta, a vrijeme njihova raspada u prirodi iznosi nekoliko stoljeća.

Kad govorimo o plastici, rijeko mislimo na vodu: no za izradu jedne plastične boce potrebno je šest puta više vode nego što će je sama boca sadržavati!

Industrija brze mode godišnje proizvede preko 100 milijardi komada odjeće. Ljudi danas kupuju 60% više odjeće nego prije 15 godina, no svaki se odjevni predmet čuva duplo kraće! Njih otprilike 85% završi na odlagalištima ili u spalionicama, a samo se 1% reciklira. Gotovo 70% odjeće izrađeno je od sirove nafte.*
*Preuzeto i prilagođeno sa stranice https://www.earthday.org/earth-day-2024/.


U sklopu ovogodišnje teme i borbe protiv onečišćenja plastikom traži se smanjenje njezine proizvodnje, do 2040. godine, za 60%. Stog su postavljena četiri zahtjeva:

  1. osvijestiti štetnost plastike za ljude, životinje i cjelokupnu biološku raznolikost, odnosno zahtijevati više istraživanja o njezinim zdravstvenim implikacijama

  2. ukinuti plastiku za jednokratnu upotrebu do 2030.

  3. zakonski ograničiti proizvodnju i korištenje  plastike

  4. ulagati u nove tehnologije i materijale bez plastike.


Svaki građanin ima mogućnosti, ali i obvezu, usmjeravati svoje aktivnosti ka očuvanju ekosustava, čime ulaže i doprinosi održivosti našeg planeta.

U tom kontekstu Ravnateljstvo provodi više projekata kojima je cilj edukacija i podizanje svijesti s posebnim fokusom na najmlađe. Niz uputa i savjeta kako smanjiti rizik od pojedinih katastrofa možete na: https://zeoscz.mup.hr/portal/apps/sites/#/geoportal-srok-a/pages/edukativni-kutak.

Više o Danu Planeta Zemlje možete pronaći na stranici Earthday.org.



Stranica