Veliki požar plastike u Zaprešiću

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 19. lipnja u 19:07 sati dojavu da je u skladištu tvrtke za zbrinjavanje otpada EKO FLOR u Zaprešiću izbio požar plastike

Foto: MUP

20. lipnja 2024.

Požar skladišta plastike u Zaprešiću stavljen je noćas oko 4:45 sati pod kontrolu vatrogasaca te se još uvijek gasi, ima još manjeg otvorenog plamena i izdimljavanja. Veliku pomoć u gašenju otvorene vatre, noćas su pružili roboti kojima su daljinski upravljali pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

U 22:30 sati, na traženje glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske, iz Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH, za područje Grada Zaprešića i Općina Jakovlje, Bistra i Luka poslana je poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama - SRUUK, kojom se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog požara plastike u Zaprešiću.

Tijekom noći su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" obavili mjerenja te su rezultati pokazali da je kvaliteta zraka dobra te je Stožer civilne zaštite Grada Zaprešića donio odluku da djeca mogu u škole i vrtiće uz preporuku da borave u zatvorenom prostoru.

Na terenu su i pripadnici Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić koji gasiteljima osiguravaju okrjepu.


DOPUNA - 19. lipnja 2024. u 22:30 sati

I dalje je u tijeku gašenje požara plastike u skladištu tvrtke EKO FLOR u Zaprešiću. 
Požar gasi preko 200 vatrogasaca s 40-ak vozila, a u dolasku su i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb i Rijeka koji će pomoći gasiti s dva daljinski upravljana vozila - robota koji mogu djelovati u opasnim zonama i gasiti požar gdje ne može čovjek.

Očekuje se i dolazak stručnjaka iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" koji će ispitati kvalitetu zraka.

Dim s požarišta se, nošen vjetrom, širi prema podsljemenskoj zoni pa i dalje sve građane koji osjete miris dima molimo da zatvore prozore.

Požarište su, uz predstavnike lokalne vlasti i Stožera civilne zaštite grada Zaprešića, obišli i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

19. lipnja 2024. u 20 sati

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je danas u 19:07 sati dojavu da je u skladištu tvrtke za zbrinjavanje otpada EKO FLOR u Zaprešiću izbio požar plastike.

Na terenu su vatrogasci, policija, djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb, a obaviješteni su i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zaprešića te inspektori zaštite okoliša i zaštite od požara.
 
Molimo građane Zaprešića i okolnih mjesta da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova te da se ne približavaju mjestu događaja kako bi operativne snage mogle nesmetano djelovati.


Stranica