Upozorenje na opasne vremenske pojave

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su zbog bure za danas, 5. ožujka, narančasto upozorenje za područje Kvarnera i Velebitskog kanala, a za sutra, 6. ožujka, crveno upozorenje za Velebitski kanal te narančasto za Istru, Kvarner i sjevernu DalmacijuDanas krajem dana na području Kvarnera i Kvarnerića te Velebitskog kanala očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.Za sutra je izdano crveno upozorenje za Velebitski kanal zbog jake i vrlo jake, tijekom noći i jutra mjestimice i olujne bure. Od sredine dana postupno u slabljenju na umjereno jaku. Najjači udari vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za Istru, Kvarner i sjevernu Dalmaciju izdano je narančasto upozorenje.

Na području Istre očekuje se olujna bura s orkanskim udarima. Srednja brzina vjetra > 65 km/h, s najjačim udarima vjetra > 120 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na Kvarneru i Kvarneriću te na području sjeverne Dalmacije očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura, od sredine dana postupno u slabljenju na umjereno jaku. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 

Stranica