U Tounju obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

Domaćin ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju je Karlovačka županija, gdje su radilište razminiranja u općini Tounj danas obišli ravnatelj dr.sc. Damir Trut sa suradnicima, karlovačka županica Martina Furdek Hajdni, načelnik općine Tounj Ivica Sopek, voditelj projekta Karlovac KARST Tomislav Lipovšćak iz Hrvatskih šuma i koordinator za razminiranje Karlovačke županije Bernardo Pahor

U Tounju se privode kraju aktivnosti razminiranja iz projekta Karlovac Karst prema kojem se za poslove razminiranja 17 četvornih kilometara Karlovačke županije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osiguralo 160 milijuna kuna europskih bespovratnih sredstava. Time će se u ovoj županiji minski sumnjivo područje smanjiti za gotovo 40%.

Županica Furdek Hajdni zahvalila je Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu civilne zaštite i Hrvatskim šumama na pomoći u aktivnostima razminiranja te naglasila kako je trenutno na području Karlovačke županije 38,1 km2 površine zagađeno minama, i to u šest općina (Cetingrad, Josipdol, Plaški, Rakovica, Saborsko, Tounj). Do sada je u razminiranje Karlovačke županije uloženo preko 430 milijuna kuna no nažalost od mina je u našoj županiji stradalo 69 osoba, od kojih 16 smrtno, rekla je te pozvala na ograničeno kretanje i poštivanje oznaka o opasnostima od mina.

Govoreći o minskoj situaciji u RH, ravnatelj Trut rekao je kako je do sada utrošeno više od 7 milijardi kuna u poslove razminiranja te da je još preostalo 199,4 km2 minski sumnjivog područja na prostoru Republike Hrvatske, koje bi prema planu Nacionalnog programa protuminskog djelovanja trebalo biti očišćeno do 2026. godine. Ukupno se u dovršetak razminiranja RH planira uložiti cca 1,7 milijardi kuna, a financijska sredstva osigurat će se iz državnog proračuna te iz fondova EU. Upravo kroz tri velika projekta Operativnog programa Konkurentnost i kohezija Naturavita, Fearless Velebit, Karlovac Karst, čija ukupna vrijednost poslova razminiranja iznosi 648,3  mil kn, razminirano je oko 60 km2 površine RH, istaknuo je Trut te najavio kako je ove godine u planu u potpunosti očistiti Požeško-slavonsku županiju, kao što je prošle godine očišćena Zadarska županija.

U kontekstu obilježavanja 4. travnja, sve građane Republike Hrvatske, posebice one koji žive u blizini minski sumnjivih područja, kao i one najugroženije koji se zbog svog posla ili hobija kreću u njihovoj blizini, pozvao je na odgovornost i poštivanje oznaka minske opasnosti, uz poruku da budu svjesni opasnosti od mina te da se educiraju kroz aktivnosti koje provode Ravnateljstvo civilne zaštite i Ravnateljstvo policije kako bi smanjili stradavanja i žrtve ovih opasnosti.

4. travnja proglašen je Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju u prosincu 2005. godine na 60. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, temeljem Rezolucije o pomoći u protuminskom djelovanju te se od tada kontinuirano obilježava u Republici Hrvatskoj. To je učinjeno zbog humanitarnih i razvojnih problema koje uzrokuju mine i eksplozivni ostaci rata, što ima ozbiljne i dugoročne socijalne, ekonomske, ekološke i ostale posljedice za stanovništvo ugroženih zemalja. 

Stranica