U Splitu održano osposobljavanje novoimenovanih načelnika, gradonačelnika i župana za poslove civilne zaštite

U prostorima Regionalnog nastavnog centra civilne zaštite Split u Divuljama, danas, 27. listopada održano je osposobljavanje novoimenovanih čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, za poslove civilne zaštite

Foto: MUP

Nakon što je jučer započelo u Zagrebu, osposobljavanje novoimenovanih čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za poslove civilne zaštite danas je nastavljeno u Splitu, kojem su nazočili novoizabrani čelnici s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. 

Polaznike osposobljavanja pozdravio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut kazavši kako je današnje osposobljavanje iznimno važno za buduću organizaciju sudionika, operativnih snaga i građana za još brže i kvalitetnije postupanje u kriznim situacijama. Cilj je pripremiti sve nositelje sudionika i  operativnih snaga za učinkovitu provedbu njihovih poslova i zadaća, osiguranje kvalitete vođenja, koordiniranja i upravljanja događajima, učinkovitija zaštita ljudi, okoliša i dobara te jačanje otpornosti na svim razinama, rekao je Trut.

Osposobljavanje provode djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, a nazočni su se upoznali sa sustavom civilne zaštite, planskim aktivnostima u sustavu civilne zaštite, osnovama kriznog upravljanja, odnosima s javnošću i medijima, korištenju IT sustava u kriznim situacijama te na kraju studijom slučaja – stvarni izvanredni događaj u jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave.
 
Novoimenovani čelnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužni su se temeljem odredbi Zakona o sustavu civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite, a članovi stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u roku od godinu dana od imenovanja u stožer. Cilj izobrazbe je osposobiti novoimenovane načelnike, gradonačelnike i župane te članove stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za učinkovito upravljanje kriznim događajima na razini područne i lokalne samouprave.

Nakon osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, provest će se i osposobljavanje članova stožera civilne zaštite, a za što je Ravnateljstvo civilne zaštite također izradilo program s naglaskom na upravljanje izvanrednim događajima te provođenje mjera i postupaka za učinkovito djelovanje u nesrećama i katastrofama.

Ravnateljstvo civilne zaštite provest će osposobljavanja za ukupno 173 novoimenovana čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i 2624 novoimenovanih članova stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 

Stranica