U sklopu edukacije korisnika Zapovjednog sustava nove generacije – NICS predstavljen Zakon o sustavu civilne zaštite

U Osijeku je 1. i 2. srpnja 2021. održana još jedna u nizu edukacija korisnika Zapovjednog sustava nove generacije – NICS te je tom prilikom pomoćnik ministra dr.sc Damir Trut predstavio Zakon o sustavu civilne zaštite

Foto: MUP

Edukaciji su iz Ravnateljstva civilne zaštite nazočili koordinator za poslove civilne zaštite, ujedno i voditelj projekta Darko Majstorović, koordinatori za poslove civilne zaštite Marijana Klanac i Neven Karas te načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec i načelnik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Mladen Vinković sa suradnicima.

Edukaciji su prisustvovali i predstavnici Ravnateljstva policije MUP-a RH, Hrvatskih šuma - Sektora za šumarstvo u izvanrednima događajima,  Ministarstva poljoprivrede - Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije u izvanrednim događajima te Ministarstva poljoprivrede - Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane u izvanrednim događajima.

Kroz edukaciju, predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite upoznali su polaznike sa sustavom NICS-om (Next Generation Incident Command System) te kroz praktični rad naučili upravljati sustavom putem web i mobilne aplikacije.

Pomoćnik ministra Damir Trut kazao je kako osim upoznavanja sa samim sustavom i praktičnim radom, polaznici su imali priliku i upoznati se s pravnim aspektima Ravnateljstva civilne zaštite tako i  radom Službe za krizno komuniciranje i potporu Stožeru civilne zaštite. "Cilj i svrha ovakvih radionica je što bolja implementacija i edukacija svih službi sustava civilne zaštite kako bi se on što bolje i kvalitetnije mogao primjenjivati u kriznoj situaciji“, istaknuo je Trut.

Tom je prilikom pomoćnik ministra Damir Trut kazao kako je sustav civilne zaštite organizacijska struktura koji čine organizirane sposobnosti sudionika i građana za pravovremeno i učinkovito provođenje poslova, mjera i aktivnosti civilne zaštite s ciljem smanjenja rizika i operativnog djelovanja u izvanrednim događajima. Prisutne je upoznao s poboljšanjima na razini sustava civilne zaštite na državnoj i lokalnoj razini koja će se definirati donošenjem novog Zakona o sustavu civilne zaštite.

Stranica