U Rijeci otvoren 2. Hrvatski ronilački kongres

Dvodnevni 2. Hrvatski ronilački kongres, koji je okupio ronilačku populaciju iz svih dijelova Republike Hrvatske i susjednih zemalja, započeo je danas, 8. listopada, u dvorani Zamet u Rijeci

Foto: MUP

Otvorenju je nazočio ravnatelj dr.sc. Damir Trut koji je u pozdravnom obraćanju iskazao podršku daljnjem razvoju ronilaštva u RH i promociji ronilačke struke. Potrebu za daljnjim razvojem potvrđuju nam sve učestalije i intenzivnije prirodne katastrofe izazvane klimatskim promjenama. Da bi ublažili posljedice takvih iznenadnih nesreća vrlo je važno imati osposobljene i opremljene timove za traganje i spašavanje u poplavama, kazao je te najavio ustrojavanje jednog ronilačkog tima na razini RH, koji bi u svakom trenutku, po mobilizacijskom pozivu, bio spreman za djelovanjem unutar Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, bilo da je riječ o pružanju međunarodne pomoći ili intervencijama unutar zemlje. U organizaciju, edukaciju i nabavku potrebne opreme već smo krenuli, a rezultati rada bit će prezentirani u skorašnje vrijeme atraktivnom vježbom i predstavljanjem ronilačkog tima, dodao je.

Istaknuo je kako je to još samo jedna potvrda i rezultat dugogodišnje suradnje s roniocima kroz razne aktivnosti, bile one edukativnog karaktera, sudjelovanja na zajedničkim vježbama, ekološkim akcijama ili u stvarnim situacijama za vrijeme velikih poplava, pomaganja u prihvatnim kampovima za vrijeme izbjegličke krize, ali i kod nedavnih potresa.

Kongres je, uz brojne uzvanike i goste, okupio ključne dionike ronjenja s ciljem razmjene iskustava s kolegama u struci, zaposlenima u ovoj djelatnosti i vlasnicima ronilačkih centara, praćenja trendova u ronjenju - ne samo kao sportskoj aktivnosti nego i u ronilačkom turizmu, ronjenju u službama spašavanja, ronjenju kao gospodarskoj aktivnosti, kao i praćenja uređenja u drugim državama.

Teme kongresa bit će fokusirane na potrebu zaštite prirode i okoliša te zaštitu pojedinih područja, zatim na poslovanje i funkcioniranje ronilačkih centara i klubova u suradnji s državnim institucijama, sigurnost u ronjenju te specifičnosti poslovanja s obzirom na novonastalu situaciju uzrokovanu korona virusom kao i vrlo važan zdravstveni aspekt ronjenja.

Za vrijeme trajanja kongresa, sudionici će moći razgledati izložbeni prostor na ulazu u dvoranu, gdje će između ostalih, Ravnateljstvo civilne zaštite prezentirati ronilačku opremu i opremu za spašavanje na vodi koju koriste Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, uz video projekciju korištenja podvodnog drona, koji će biti i izložen. O iskustvima pri uporabi podvodnog drona u realnim situacijama, na kongresu će prezentaciju održati pripadnik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka Goran Rukavina. 

U sklopu kongresa, u nedjelju, 10. listopada provest će se ekološka akcija čišćenja podmorja na nekoliko lokacija od Rijeke do Novog Vinodolskog u kojoj će sudjelovati sudionici kongresa. Akciji će se priključiti i 10 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Druženje sudionika kroz ekološku akciju čišćenja, ima za svrhu ukazivanje na globalni problem onečišćenja podmorja i podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode.

Događanje organizira agencija Promocija ronjenja u suradnji s HGK – Županijska komora Rijeka, RK HRVI Nemo-Adriatic i RK Marco Polo, a pod pokroviteljstvom Ravnateljstva civilne zaštite, grada Rijeke, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Stranica