U Požegi održano osposobljavanje novoimenovanih načelnika, gradonačelnika i župana za poslove civilne zaštite

U Požegi je danas, 14. prosinca 2021. održano još jedno osposobljavanje novoimenovanih čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za poslove civilne zaštite

Foto: MUP

Današnjem osposobljavanju nazočili su novoizabrani čelnici s područja Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, a na početku ih je pozdravio koordinator za poslove civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite Darko Majstorović koji je tom prilikom istaknuo kako jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju značajnu ulogu u sustavu civilne zaštite i odgovorne su za uspostavu i funkcioniranje civilne zaštite na svom području.
 
Osposobljavanje čelnih ljudi općina, gradova i županija za djelovanje u sustavu civilne zaštite izuzetno je važno kako bi zajedno sa svojim stožerima civilne zaštite mogli kvalitetno koordinirati i upravljati izvanrednim događajima koji nastanu na njihovom području. Ravnateljstvo civilne zaštite daje posebnu važnost ovom osposobljavanju te ga priprema i provodi uvažavajući sve potrebne propise i metodološke standarde u području civilne zaštite, kao i iskustva iz recentnih događaja koji su ugrožavali materijalna dobra ili ljude.
 
Do sada su provedena osposobljavanja u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Čakovcu, Zadru, Krapini, Koprivnici, Pazinu, Rijeci i Osijeku.
 
Prema Zakonu o sustavu civilne zaštite, općinski načelnici, gradonačelnici i župani dužni su se osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost. Prema programu koji provode djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, osposobljavanje traje sedam školskih sati, a uključuje predavanja o sustavu civilne zaštite, planskim aktivnostima u sustavu civilne zaštite, osnovama kriznog upravljanja, odnosima s javnošću i medijima, korištenju IT sustava u kriznim situacijama te na kraju studiju slučaja – stvarni izvanredni događaj. Cilj ovakvog osposobljavanja je da se čelnici lokalne samouprave senzibiliziraju za te poslove jer su i po Ustavu odgovorni za poslove civilne zaštite na svom području.
 
Nakon osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, do kraja lipnja iduće godine obavit će se i osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite koji su se dužni osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od godine dana od imenovanja, a za što je Ravnateljstvo civilne zaštite također izradilo program s naglaskom na upravljanje izvanrednim događajima te provođenje mjera i postupaka za učinkovito djelovanje u nesrećama i katastrofama.
 
U navedenom razdoblju, Ravnateljstvo civilne zaštite, organizirat će i provesti osposobljavanja za ukupno 173 novoimenovana čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i 2624 novoimenovanih članova stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
 

Stranica